Eva Viestová Regióny

Šetrenie v Jelšave: Ľudia dajú viac za odpad, radnica bude mať menej zamestnancov

Zvýšenie poplatku za odvoz a likvidáciu tuhého komunálneho odpadu (TKO) pre obyvateľov, ale najmä pre firmy je jedno z opatrení, ktoré schválili poslanci mestského zastupiteľstva v Jelšave, aby v roku 2013 dokázali dodržať memorandum medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a vládou SR.

Ilustračný obrázok k článku Šetrenie v Jelšave: Ľudia dajú viac za odpad, radnica bude mať menej zamestnancov
Foto: Eva Viestová

Ako povedal primátor mesta Milan Kolesár, šetrenie sa dotkne aj zamestnancov mestského úradu.

Zvýši sa poplatok za odpad

Pre obyvateľov Jelšavy bude poplatok za odvoz a likvidáciu TKO od budúceho roka drahší o 1,25 eura. Vyšší poplatok budú hradiť aj podnikatelia. Úprava ceny za likvidáciu TKO je pritom len vyrovnaním skutočných nákladov, ktoré hradí mesto.

Mestské zastupiteľstvo odhlasovalo aj mierne zvýšenie poplatkov za psy. Daň z nehnuteľností sa nezmení. „Pri tejto dani máme veľmi slušný výber. Do mestskej kasy dokážeme reálne vybrať približne 90 percent. Horšie je to s poplatkom za TKO. Veľmi veľa ľudí je v hmotnej núdzi a v súčasnosti nemáme zákonné možnosti, ako tieto poplatky vymáhať“, povedal primátor Jelšavy. Ako ďalej doplnil, snažia sa ľudí maximálne motivovať. Na aktivačné práce berú len tých, ktorí nemajú dlhy voči mestu.

„Venujeme sa aj inštitútu osobitného príjemcu, aby sa peniaze z dávok nedostali k úžerníkovi a aby sme hneď stiahli patričnú čiastku patriacu mestu,“ dodal Kolesár.

Mesto ušetrí aj na mzdách

Mestský úrad v Jelšave bude mať od nového roka o niekoľko zamestnancov menej. Mesto ako člen ZMOS bude takto šetriť aj mzdové prostriedky v zmysle záväzkov memoranda.

„Využili sme ešte platný Zákonník práce a štyroch ľudí sme prepustili už v tomto roku. Boli to ľudia zamestnaní na dobu určitú. Takto sme ušetrili tri a pol pracovného úväzku. V januári nám dvaja zamestnanci odchádzajú do dôchodku a ich miesta už neobsadíme“, povedal Kolesár.

„Úspora na mzdách týchto dvoch ľudí však nebude okamžitá, pretože budeme musieť splniť zákonné povinnosti, ktoré hovoria napríklad aj o odstupnom. Tieto opatrenia by zatiaľ mali byť postačujúce. Ak sa napriek tomu ukáže, že je to málo, sme pripravení zaviesť aj ďalšie,“ doplnil primátor Jelšavy.

Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Jelšave
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM