Zo Slovenska

V Slovenskej sporiteľni si za hypotéku či spotrebný úver priplatíte! Banka ZVYŠUJE úrokové sadzby

Úroky sú podľa banky stále relatívne nízke. Zároveň však platí, že v tomto roku je reálne očakávať ďalší rast sadzieb.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskej sporiteľni si za hypotéku či spotrebný úver priplatíte! Banka ZVYŠUJE úrokové sadzby
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Najväčšia slovenská banka – Slovenská sporiteľňa – zvyšuje od štvrtka (21. 4.) všetky úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch. Dôvodom je vývoj na medzibankovom trhu, keď cena dlhodobých zdrojov stúpa, uviedla v stredu Slovenská sporiteľňa.

Banka naposledy zvyšovala úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch od začiatku apríla. Úprava sadzieb sa dotkne aj spotrebných úverov. S poistením bude možné získať úver s úrokom od 6,49 % ročne.

Ešte to nekončí

Ročná úroková sadzba pri hypotekárnych úveroch s jednoročnou fixáciou vzrastie o desatinu percentuálneho bodu (p. b.) na 0,89 % ročne, pri trojročnej fixácii sa úrok zvýši na 1,49 % zo súčasných 1,09 %.

Sporiteľňa výraznejšie, o pol percentuálneho bodu, upravuje sadzbu aj pri fixácii na päť rokov, a to na minimálne 1,69 % a o 0,6 p. b. na 2,29 % sa zvýši úroková sadzba na hypotekárnych úveroch s fixáciou na desať rokov. Rovnako o 0,6 p. b. vzrastie zo súčasných 2,09 % na 2,69 % úroková sadzba pri fixácii na 15 rokov.

Relatívne nízke

Úroky sú podľa banky stále relatívne nízke. Zároveň však platí, že v tomto roku je reálne očakávať ďalší rast sadzieb, je preto výhodnejšie voliť dlhšie fixácie.

„Sadzby komerčných bánk na hypotékach sa odvíjajú od medzibankových trhových sadzieb, a tie reagujú rastom na stúpajúcu infláciu po celom svete. Centrálne banky v stredoeurópskom regióne sa už dávnejšie snažia tlmiť inflačné očakávania zvyšovaním sadzieb. Robí tak aj americká centrálna banka Fed a čoskoro ju zrejme bude nasledovať aj Európska centrálna banka,“ dodala hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Chcete ušetriť? Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM