Správy Ako ušetriť

Nedajte sa „OŠKLBAŤ“: Na bankových poplatkoch sa mesačne dajú ušetriť DESIATKY eur

Väčšina ľudí sa v banke zaujíma hlavne o mesačný poplatok za vedenie účtu.

Ilustračný obrázok k článku Nedajte sa „OŠKLBAŤ“: Na bankových poplatkoch sa mesačne dajú ušetriť DESIATKY eur
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Viaceré banky od marca zvýšili poplatky pre klientov a ďalšie zdražovanie v sadzobníkoch ohlásili aj od mája a júna, klienti si však málokedy porovnávajú poplatky a podmienky bežných bankových účtov.

Pri správnom nastavení účtov a dodržiavaní niektorých zásad sa pritom mesačne dajú na bankových poplatkoch ušetriť aj desiatky eur, upozornil odborník na financie zo spoločnosti FinGO.sk Zoltán Čikes.

Sekundárne poplatky

Väčšina ľudí sa v banke zaujíma hlavne o mesačný poplatok za vedenie účtu. No existuje aj množstvo ďalších, ktoré si bežne neuvedomujú, ale pritom ich stoja nemalé peniaze a týkajú sa ich účtu.

„Najvyššie náklady spojené s vedením účtu tvoria práve sekundárne poplatky. Ide o hotovostné transakcie na pobočke, výbery z cudzích bankomatov alebo vystavenia rôznych potvrdení. Okrem toho existuje aj množstvo ďalších, napríklad poplatok za zasielanie výpisu z účtu poštou, poplatky za prevydanie platobnej karty, urgentné platby, platby v inej mene ako v eurách a podobne. Klienti ich nájdu podrobne rozpísané v sadzobníkoch poplatkov na každej pobočke alebo webovej stránke banky,“ uviedol Čikes.

Podľa odborníka banky svoje sadzobníky poplatkov zvyknú meniť relatívne často. V priemere je to jeden až štyrikrát do roka.

„Málokedy sa stáva, že ľudia svoj bankový účet zmenia len z toho dôvodu, aby platili nižšie poplatky, resp. aby za vedenie účtu platili menej ako v konkurenčnej banke. Treba si uvedomiť aj to, že po splnení určitých podmienok môžu mať klienti vo väčšine bánk účet aj úplne zadarmo,“ radí Čikes.

Chcete ušetriť? Odborník radí, ktorým základným chybám sa treba vyvarovať!

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM