Žaneta Mrvová Svet Zo zahraničia

V Slovinsku vztýčili sochu Donalda Trumpa: Poukazuje na populizmus v politike

Len pár týždňov po tom, ako svetlo sveta uzrela kontroverzná socha Melanie Trumpovej, v jej rodnej krajine vztýčili sochu jej manžela, prezidenta Donalda Trumpa.

Ilustračný obrázok k článku V Slovinsku vztýčili sochu Donalda Trumpa: Poukazuje na populizmus v politike
4
Galéria

Takmer 8 metrov vysoká socha bola postavená na súkromnom pozemku a zobrazuje Donalda Trumpa v podobe štvorcovej hlavy s päsťou zdvihnutou do vzduchu. Ako informuje portál bbc.com, zámerom autora, Tomasa Schlegla, bolo údajne upozorniť na populizmus v politike.

Socha amerického prezidenta stojí v dedine Sela pri Kamniku, asi 20 km severovýchodne od hlavného mesta Ľubľany

Socha sa pritom objavila krátko po tom, ako bola v krajine postavená drevená podobizeň jeho manželky Melanie, ktorá rozdelila miestnych obyvateľov na dva tábory.

Jej obdivovatelia, hrdí na slovinský pôvod manželky amerického prezidenta, považujú sochu na okraji jej rodného mesta Sevnica za novú príležitosť pre miestny cestovný ruch. Odporcovia, ktorí Melaniu odetú v modrom kabátiku nazývajú hanbou, tvrdia, že skôr než prvú dámu USA pripomína Šmolinku.

Autor Trumpovej sochy, Tomas Schlegl, pre bbc.com poukázal na smerovanie tohto sveta. „Prvý krát od druhej svetovej vojny prevláda populizmus. Pozrite sa na Johnsona (britského premiéra), Trumpa, nášho prezidenta alebo Orbána (maďarského premiéra). … Chceme ľuďom otvoriť oči o tom, čo je to demokracia.“

Trumpova socha v modrom obleku a červenej kravate pózou pripomína sochu slobody v New Yorku. Mechanizmus v drevenej štruktúre údajne umožňuje, aby sa výraz tváre zmenil z „veľmi priateľského počas týždňa“ na „skutočne desivý cez víkend“, čo by malo symbolizovať pokrytectvo populistických politikov.

Medzi miestnymi obyvateľmi prevládajú rozpačité názory. Agentúra AFP bola údajne svedkom počinu rozhnevaného obyvateľa, ktorý do sochy nabúral s traktorom pár dní pred jej plánovaným vztýčením.

Rodisko Trumpovej manželky sa od jeho zvolenia v roku 2016 stalo turistickým magnetom. V miestnych suveníroch ponúkajú také vychytávky, ako sú papuče, torty či hamburgery s podobizňami Trumpovcov.

„Melania je slovinská hrdinka, dostala sa na špičku USA,“ pre bbc.com uviedla miestna obyvateľka, 66-ročná Katarína.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM