Webnoviny - Svet

V štáte Papua-Nová Guinea podľahlo cholere 40 ľudí

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, AP

SYDNEY 12. februára (WEBNOVINY) – Ostrovný štát Papua-Nová Guinea bojuje s prvým vypuknutím nákazy cholery za posledných 50 rokov, ktorá tu za posledných pár mesiacov zabila najmenej 40 ľudí, pričom sa ňou nakazilo 2 tisíc ďalších, informoval vysokopostavený predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Nákaza, ktorá sa rozšírila do niekoľkých provincií, by sa mohla zmeniť na epidémiu, ak vláda nespraví viac pre informovanie ľudí a nezabezpečí im prístup k pitnej vode, uviedol tento týždeň pre tlačovú agentúru Associated Press predstaviteľ WHO Eigil Sorenson.

„Nič nenasvedčuje tomu, že by sa podarilo epidémiu skrotiť,“ povedal Sorenson. „K väčšine úmrtí došlo v novo postihnutých oblastiach ešte pred tým, ako bolo tamojšie spoločenstvo varované pred nákazou,“ spresnil.

Nákaza prepukla v júli 2009 v severo­východnej provincii Morobe, informoval Enoch Posamai, vysokopostavený predstaviteľ ministerstva zdravotníctva. Prvýkrát jej výskyt zaznamenali v osadách v okolí provinčného hlavného mesta Lae, no neskôr sa rozšírila aj do susedných provincií. Prípady nákazy cholerou zaznamenali aj v odľahlých dedinách.

Epidemiológ WHO Alexander Rosewell uviedol, že nie je jasné, prečo sa ochorenie zrazu vrátilo do tejto chudobnej krajiny. Sorenson zdôraznil, že je potrebné mimoriadne úsilie pre zavedenie vodovodného potrubia do postihnutých osád. „Vláda toho môže spraviť viac, než robí v tejto chvíli,“ povedal Posamai z ministerstva zdravotníctva. „Nevenujeme dostatočnú pozornosť celému problému dodávok vody a kanalizácie a osobitne informovanosti istej časti verejnosti,“ dodal.

Cholera, ochorenie, ktoré sa prenáša prostredníctvom vody a spôsobuje silnú hnačku, sa väčšinou objavuje v oblastiach so zlým zdravotným zabezpečením vody. Podľa Sorensona by sa rozšírenie nákazy mohlo stať najvýznamnejšou výzvou pre zdravotnícky systém v krajine, ktorá hraničí s Indonéziou.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM