TOS Zo zahraničia

V susednej metropole nastanú zásadné zmeny: Pozor, TIETO autá nebudú v meste vítané!

Pozor, aby vás to nezaskočilo! Už od júla budúceho roku budú mať do neďalekej metropoly staršie autá zákaz vjazdu.

Ilustračný obrázok k článku V susednej metropole nastanú zásadné zmeny: Pozor, TIETO autá nebudú v meste vítané!
Zdroj: Unsplash.com

Magistrát hlavného mesta Poľska predstavil podrobnosti o takzvaných Zónach čistej dopravy a už sa vie, aké autá nebudú vítané v prevažnej časti Varšavy.

Obyvatelia dotknutých zón budú mať čas do roku 2028, aby vymenili svoje vozidlá, ktoré nebudú spĺňať podmienky.

Ktoré autá budú mať zákaz?

Pre ostatných, ktorí žijú mimo týchto zón alebo pre návštevníkov mesta, nebudú platiť žiadne výnimky a už od júla budúceho roka bude platiť zákaz vjazdu pre autá s naftovým motorom staršie ako 18 rokov a benzínové autá staršie ako 27 rokov.

O rok a pol neskôr, od roku 2026, bude platiť zákaz vjazdu pre dieselové autá staršie ako 16 rokov a benzínové autá staršie ako 22 rokov.

Vo finálnej fáze, ktorá bude platiť od roku 2032, začne v v týchto zelených zónach platiť zákaz pre dieselové autá staršie ako 11 rokov a benzínové autá staršie ako 17 rokov.

Búrka na internete

Po tom, čo uzreli svetlo sveta podrobnosti o projekte Zóny čistej dopravy, sociálnymi sieťami sa prehnala doslova búrka. Poľská verejnosť uvádza, že oveľa miernejšie normy platia aj v Nemecku. Projekt niektorí začali volať Zóny čistého teroru.

Poliaci poukazujú na to, že ich autá patria medzi najstaršie v Európe nie preto, že by nechceli jazdiť na novších, ale preto, že si novšie jednoducho nemôžu dovoliť.

O návrhu radnice bude ešte rokovať mestská rada vo Varšave. Neočakávajú sa však zásadné zmeny, za zavedenie zelených zón hlasovala prevažná väčšina poslaneckých klubov.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM