Svet Zo zahraničia

V Taliansku a Nemecku rozložili skupinu podvodníkov: Predávali falošný "olivový" olej

Polícia v Taliansku a Nemecku zasiahla proti zločineckej skupine, ktorá zarábala najmenej osem miliónov eur ročne predajom falošného olivového oleja v oboch týchto krajinách.

Ilustračný obrázok k článku V Taliansku a Nemecku rozložili skupinu podvodníkov: Predávali falošný "olivový" olej
Zdroj: TASR

Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na utorkové vyhlásenia talianskych karabinierov a úradu EÚ pre justičnú spoluprácu Eurojust.

Štrnásť podozrivých osôb bolo podľa neho vzatých do vyšetrovacej väzby, zatiaľ čo na ďalších desať uvalili domáce väzenie. Karabinieri zhabali vyše 150 000 litrov upraveného oleja pripraveného na predaj, ktorý by mal trhovú hodnotu približne 1,2 milióna eur.

Pomocou potravinárskych prímesí podvodníci menili farbu sójového alebo slnečnicového oleja, aby ho mohli predať ako „extra panenský olivový“ za omnoho vyššiu cenu.

Podľa vyhlásenia agentúry Eurojust, ktorá pomáhala koordinovať prácu talianskej a nemeckej polície, boli dvaja podozriví talianskeho pôvodu zatknutí v Nemecku. Podvody s olejom trvali „dlhý čas“, pričom talianska polícia začala tento prípad vyšetrovať už v roku 2015.

Falošný olivový olej sa vyrábal pri meste Foggia na juhu Talianska. Distribuovaný bol v Nemecku, prevažne do reštaurácií a obchodov v Stuttgarte, Frankfurte nad Mohanom či Berlíne, ako aj v Taliansku, kde končil takisto v reštauráciách a supermarketoch.

Zadržané osoby sú podozrivé aj z ďalšieho podvodu, keďže si nárokovali príspevky v nezamestnanosti, hoci boli „milionármi“, dodáva DPA.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM