Aktualizované han Správy Zo Slovenska

VAKCÍNY sú na ceste, OČKOVAŤ sa bude už v nedeľu! Komu pichnú prvé DÁVKY?

V nedeľu (27.12.) doobeda sa začne s očkovaním zdravotníkov voči ochoreniu COVID-19 v štyroch nemocniciach. V Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku VAKCÍNY sú na ceste, OČKOVAŤ sa bude už v nedeľu! Komu pichnú prvé DÁVKY?
Zdroj: unsplash.com

Prvých približne 10-tisíc vakcín dorazí na Slovensko deň predtým. Vakcína sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup je 21 dní. Celkovo má Slovensko nakontrahovaných 18 miliónov vakcín.

Preočkovať by sa malo 3,3 milióna obyvateľov.

V prvej vlne by mali byť zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Očkovacia látka bude širokej verejnosti na Slovensku k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Kto bude prvý?

„Prví by sa mali očkovať zdravotníci. Mal by to byť človek, ktorý je významný pozíciou a je ohrozený,“ hovorí infektológ profesor Pavol Jarčuška pre portál pravda.sk. „Účinnosť prvých dvoch mRNA vakcín je viac ako 90 percent,“ spresnil infektológ.

Podľa DenníkuN má byť prvým zaočkovaným Slovákom proti koronavírusu Vladimír Krčméry. Vakcínu by mu mali podať v sobotu večer v nitrianskej nemocnici. Následne by mali zaočkovať aj viacerých členov Pandemickej komisie či Ústredného krízového štábu.

FOTO: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM