TOS Lifestyle

Valentín na Popolcovú stredu: Katolícky farár vysvetľuje veriacim, ako ho osláviť bez HRIECHU

V tomto roku pripadá Valentín na Popolcovú stredu. Čo alkohol či sex? Katolícky kňaz poskytol odpovede pre veriacich.

Ilustračný obrázok k článku Valentín na Popolcovú stredu: Katolícky farár vysvetľuje veriacim, ako ho osláviť bez HRIECHU
Zdroj: Unsplash.com , TASR/Martin Palkovič

Popolcová streda je v katolíckej cirkvi pohyblivým sviatkom, no so sviatkom sv. Valentína pripadli na rovnaký deň len druhýkrát od roku 1945. Rovnako ako teraz, aj v roku 2018 bola Popolcová streda 14. februára.

Tento deň predstavuje pre veriacich najprísnejší pôst. Na druhej strane, súčasťou valentínskej oslavy býva dobré jedlo, alkohol, ale aj tanec či sex partnerov.

Časť veriacich tak teraz rieši dilemu. Čo vlastne môžu a čo nie?

Toto neprichádza do úvahy

Rozlúsknuť ju môže poľský katolícky kňaz Maciej Pacanowski, ktorý pre server Fakt24.pl poskytol odpovede, ako osláviť Valentína a nezhrešiť pri tom.

Podľa jeho slov mäsité jedlá a tanec neprichádzajú do úvahy.

Ak však chce pár osláviť sviatok zaľúbených pri dobrej káve, torte, sviečkach alebo aj pri romantickej hudbe, nevidí v tom problém.

A alkohol či sex?

Čo alkohol? Ten farár ani neodporúča, ale ani nezakazuje. „Ak si niekto dá pohár červeného vína, myslím, že pán Ježiš sa neurazí. Koruna nikomu z hlavy nespadne,“ vysvetľuje Pacanowski.

Manželské páry si môžu dopriať aj intímne chvíľky resp. valentísnky sex bez výčitiek svedomia.

„Ale nič sa nestane ani v prípade, ak zaľúbenci odložia valentínsku oslavu na 13. februára,“ poznamenal farár s úsmevom pre Fakt 24.pl.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM