Tomáš Šuhajda Magazín

VAROVANIE pre majiteľov psov: Milovaná fenka takmer ZOMRELA, zjedla túto pochúťku!

Tradičné veľkonočné pečenie mohlo dopadnúť zle. Päťmesačné šteniatko sa ocitlo v život ohrozujúcej situácii.

Ilustračný obrázok k článku VAROVANIE pre majiteľov psov: Milovaná fenka takmer ZOMRELA, zjedla túto pochúťku!
Zdroj: pixabay.com

Fenka Hattie sa ulakomila na veľkonočnú pochúťku a stačil zlomok sekundy, aby buchtu s hrozienkami schmatla zo stola.

Ako informuje server Independent bližšie o prípade, ktorý sa stal v anglickom mestečku Witham, majiteľ Paul sa buchtu z úst svojho bernského salašníckeho psa snažil rýchlo vytrhnúť, no bolo neskoro.

Rýchlo k veterinárovi

Päťmesačné šteniatko ju rýchlo zhltlo. „Neuvedomil som si, že môže takto vysoko dosiahnuť na stôl. Predtým si nič sama nebrala,“ vysvetlil v tej chvíli na smrť vystrašený majiteľ Paul, keďže si uvedomoval, aké nebezpečné môžu byť pre psov hrozienka. V rodine totiž už podobnú drámu zažili.

„Keď som zavolal veterinárovi, povedal, že nemáme veľa času a musíme okamžite prísť,“ povedal Paul s tým, že ich rodinný miláčik dostal injekciu, aby mohol zvracať, čím sa minimalizovalo smrteľné riziko.

Zdravé pre ľudí, toxické pre psov

Podľa veterinárov môžu byť hrozno, sušené hrozienka či ríbezle pre psov jedovaté. „Nedávny výskum naznačil, že toxický účinok môže spôsobovať kyselina vínna,“ uvádzajú.

Aj keď sa tento konkrétny prípad odohral v Anglicku, na nebezpečenstvo pre psov spojené s konzumáciou hrozna alebo sušených hrozienok upozorňujú aj slovenskí veterinári. Otrava môže, ale nemusí nastať, no odstrašujúcich prípadov je veľa.

Aj keď je spomenuté ovocie pre ľudí paradoxne zdravé, pre psov môže byť toxické a v najhorších scenároch spôsobiť náhle zlyhanie obličiek.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze. Ďalšie novinky z domova i zo sveta:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM