TOS Lifestyle

Varovanie vedcov: TIETO POTRAVINY môžu vytvoriť závislosť ako nikotín! Ohrozené sú hlavne deti

Je všeobecne známe, že niektoré potraviny majú nepriaznivé účinky na ľudské zdravie. Ale že jedlo môže vytvoriť aj reálnu závislosť? Podľa vedcov je to možné!

Ilustračný obrázok k článku Varovanie vedcov: TIETO POTRAVINY môžu vytvoriť závislosť ako nikotín! Ohrozené sú hlavne deti
Zdroj: Pixabay.com , Unsplash.com

Americkí vedci z University of Michigan a Virginia Tech zanalyzovali 281 štúdií z 36 rôznych krajín sveta zameraných na ultra spracované potraviny a ich vplyvu na ľudské telo.

Ultra spracované potraviny

Termín ultra spracované potraviny sa používa na označenie potravín, ktoré prešli viacerými stupňami priemyselného spracovania. Sú zväčša bohaté soľ, cukor, transmastné kyseliny, obsahujú tiež konzervačné látky a prísady na zlepšenie chuti. Do tejto kategórie spadajú mnohé populárne produkty ako sladkosti, instantné polievky, toastový chlieb, mrazené pizze, rybie prsty či hamburgery, sladké sýtené nápoje, keksy, čipsy aj iné. Samozrejme, vždy závisí od konkrétneho produktu.

Tieto dobroty nie je možné pripraviť doma, pretože bežne ľudia nemajú k dispozícii potrebné chemické ingrediencie, ktorých cieľom je zlepšenie chuti alebo vzhľadu potraviny či predĺženie trvanlivosti. Potravinársky priemysel využíva viac ako 2,5 tisíc takýchto prísad.

Závislosť ako pri nikotíne?

Jedna vec je vplyv takýchto potravín na ľudské zdravie, čomu sa v tomto článku nebudeme venovať, resp. ním strašiť. Podľa záverov spomínaných vedcov, o ktorých informoval server The Guardian, však až 14% dospelých a 12% detí môže byť závislých na takýchto ultra spracovaných potravinách! A svedčí o tom aj fakt, že dopyt po nich neustále stúpa.

Vedci v nich síce nenašli žiadnu konkrétnu látku, ktorá by aktivovala endogénny systém odmeňovania ako nikotín, za všetko však podľa nich môže špecifické zloženie, najmä pomer rafinovaných sacharidov a tukov.

Pre úplnosť, tím akademikov a lekárov závislosť definitívne nepotvrdil, avšak je podľa nich množstvo otázok týkajúcich sa ultra spracovaných potravín a treba na nich hľadať odpovede.

Aktuálne je podľa nich malá informovanosť o ich škodlivosti pre ľudské telo a kým nebude potvrdená alebo vyvrátená ich závislosť a tým aj prípadné označovanie takýchto potravín ako návykových, mali by sme po nich siahať opatrnejšie, najmä čo sa týka detí.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM