Správy Regióny

Vďaka dotácii obnovia v Spišskej štadión: Rekonštrukcia bude prebiehať v etapách

Futbalový štadión v Spišskej prejde postupne kompletnou rekonštrukciou. Slovenský futbalový zväz (SFZ) totiž schválil mestu dotáciu 750 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka dotácii obnovia v Spišskej štadión: Rekonštrukcia bude prebiehať v etapách
Zdroj: Dnes24.sk

„V tomto roku po schválení zmeny rozpočtu v mestskom zastupiteľstve (MsZ) uvažujeme s búraním betónových oválov a hrubými terénnymi úpravami, prípadne s inžinierskymi sieťami pod budúce tribúny. Neskôr budú nasledovať ďalšie etapy zahŕňajúce nové tribúny, severnú a západnú, rekonštrukciu existujúcej tribúny, budovanie parkovacích plôch a oplotenie,“ povedal primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Rozdelená do etáp

Rekonštrukcia futbalového štadióna bude rozdelená do etáp, radnica ju predpokladá na zhruba tri roky. Dotácia zo SFZ však tvorí len časť nákladov, zvyšok bude hradený z rozpočtu mesta, po zvážení v MsZ nevylučuje samospráva ani úver. Celkové náklady sa budú podľa primátora pohybovať na úrovni dvoch miliónov eur.

Príklad zo Žiaru

„Zobrali sme si taký príklad zo štadióna v Žiari nad Hronom, kde postupovali veľmi podobne,“ doplnil primátor s tým, že okrem spomínaných prác sa vybuduje aj nové zázemie pre športovcov vrátane šatní a sociálnych zariadení. Nevýhodou pri obnove podľa Volného je, že sa nestavia na zelenej lúke a štadión sa nebude zatvárať.

„Rozdelenie prác na etapy však umožní prevádzku štadióna bez väčších obmedzení, že sa to dá, je zrejmé z viacerých prebiehajúcich rekonštrukcií futbalových štadiónov na Slovensku,“ ubezpečil primátor s tým, že režim využívania športovej plochy určí po obnove Správa telovýchovných zariadení mesta podľa dopytu a kapacitných možností.

Aj iné využitie?

O inom ako športovom využití, napríklad na koncerty, sa však predbežne neuvažuje, nakoľko areál je obklopený obytnými viacpodlažnými domami s veľkým počtom obyvateľov. Futbalový štadión v Spišskej Novej Vsi slúži miestnym už 90 rokov. Od roku 1928 ho postupne budovali až do terajšej podoby. Podľa primátora je dobrou správou, že sa zhruba pred rokom podarilo mestu dostať tento stánok späť do vlastníctva samosprávy.

„Od rekonštrukcie si v prvom rade sľubujeme splnenie podmienok SFZ na daný typ štadiónu a poskytnutie štandardných podmienok na úrovni dnešnej doby pre športovcov aj športovú verejnosť,“ uzatvára Volný. Futbalový klub NOVES Spišská Nová Ves má v súčasnosti 16 družstiev, vrátane dvoch dievčenských, spolu je v ňom evidovaných 265 športovcov prevažne v mládežníckych kategóriách.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM