Mário Hudák Regióny

Vďaka kvalitnej vode žijú Bardejovčania dlhšie

Vedci zistili, že Bardejov má najzdravšie geologické prostredie na Slovensku. Kľúčové sú hodnoty vápnika a horčíka vo vode.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka kvalitnej vode žijú Bardejovčania dlhšie
Zdroj: Ilustračné foto

BRATISLAVA/BAR­DEJOV. Vedci zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Bratislave pred časom vyhodnotili, ako vplýva zloženie podzemných a pitných vôd na zdravie obyvateľov Slovenska. Najpriaznivejšie geologické prostredie, čo sa týka vody, má podľa štúdie práve okres Bardejov. Najhoršie obstála Krupina. Podľa vedcov na vážne zdravotné problémy v niektorých okresoch Slovenska môže výrazne vplývať obsah vápnika a horčíka v pitnej vode. Teda to, v akej oblasti ľudia žijú a akú vodu dennodenne pijú.

Najlepšia voda je v Bardejove

Okresy Bardejov a Krupina (Banskobystrický kraj) majú podobný socioekonomický charakter. Oba predstavujú typické vidiecke okresy v horských oblastiach. Sú tu podobné stravovacie návyky, pohybová aktivita aj životný štýl ľudí. Rizikové faktory, kvalita ovzdušia a pôdy, priemerná mzda či nezamestnanosť. Kým ale v okrese Krupina sa vo výrazne zvýšenej miere vyskytujú srdcovo-cievne, onkologické choroby a ochorenia tráviaceho traktu, v Bardejove je výskyt týchto chorôb výrazne nižší. Priemerná dĺžka života mužov a žien je v Bardejove oproti Krupine vyššia až o sedem rokov. Podľa jedného z autorov práce, Stanislava Rapanta, môže za tieto rozdiely sopečná činnosť spred 15 miliónov rokov, ktorá vytvorila geologické podložie pod miestami, kde dnes ležia problematické okresy.

Zdroj: Ilustračné foto

Za čo môže vápnik a horčík

„Po rozčlenení geologického prostredia na hlavné celky sme dokázali, že sopečné geologické prostredie vulkanitov je pre ľudské zdravie najnepriaznivejšie. Zhoršený zdravotný stav v okresoch na neovulkanitoch spájame najmä s nedostatočným obsahom vápnika a horčíka v pitných vodách,“ vysvetľuje vedec. Stanislav Rapant s kolegami už niekoľko rokov skúma vplyv geologického prostredia na zdravie. Výsledky vedci zverejnili v odbornom magazíne Environmental Geochemistry and Health.

Platí pravidlo: mäkká voda – tvrdé cievy, tvrdá voda – mäkké cievy. Podľa štúdie práve mäkká voda, aká sa nachádza na vulkanitoch, výrazne zvyšuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení.Vápnik a horčík sú pre procesy krvotvorby, činnosti srdca a prevenciu onkologických ochorení veľmi dôležité. Ich obsah je v oblasti Krupiny približne polovičný v porovnaní s geologickým prostredím v Bardejove, kde je voda vo flyšovom pásme prirodzene tvrdá a obsah vápnika a horčíka dosť vysoký.

Voda je vzácnosť, vážme si ju

Na Slovensku máme šťastie, že naša krajina patrí k jedným z mála sebestačných, kde sú zásoby pitnej vody dostatočné. Je potrebné si ale uvedomiť, že viac než miliarda ľudí na planéte nemá k vode žiadny prístup. Kvôli pitnej vode sa vedú vojny, kvôli jej nedostatku denne umierajú ľudia. Pitná voda je cenným obchodným artiklom. Z hľadiska prístupu k pitnej vode žijeme na Slovensku naozaj vo veľkom luxuse. Priemerný Slovák spotrebuje denne až 120 litrov vody. Z nich iba štyri litre na pitie a varenie.

Vo zvyšku sa umývame, perieme, či splachujeme ňou záchody. „Žiaľ, k vode sa správame ako k odpadu. Napríklad dažďovú vodu od Boha my na Slovensku kanalizujeme a miešame s ľudskými výkalmi,“ hovorí hydrológ Michal Kravčík. Hoci máme zatiaľ vody dostatok, Slovensko postupne vysychá. „Zo Slovenska sa stráca ročne niekoľko miliónov kubíkov vody,“ dodáva odborník.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM