Prokop Slováček Rôzne

Vedci vysvetlili pohyb slnečníc. Za slnkom sa točia iba kým sú mladé

Heliotropismus slnečníc, otáčanie rastliny za slnkom, je dávno známe. Vedci teraz zistili, že z východu na západ sa neotáčajú celý "život".

Ilustračný obrázok k článku Vedci vysvetlili pohyb slnečníc. Za slnkom sa točia iba kým sú mladé
Zdroj: TASR

O rastlinách toho vieme dosť, ale zďaleka ešte nie všetko. Potvrdil to aj nedávno publikovaný výskum vedcov z kalifornskej univerzity, ktorú uverejnil časopis Science.

Kalifornskí vedci sa rozhodli pohyb slnečníc rozpitvať do najmenších detailov. Nový experiment ukázal, že slnečnice majú akési vnútorné hodiny, ktoré im umožňujú predvídať pozíciu slnka. Keď vedci preniesli rastlinu do laboratória, kde bola konštantná poloha svetelného zdroja, trvalo niekoľko dní, kým sa otáčať prestala.

Majú rytmus v „tele“

Druhý experiment dokázal, že vnútorné hodiny majú presne určený 24 hodinový, tzv. cirkadiánny rytmus. Podobne ako my, ľudia. Keď v laboratóriu nasimulovali akýsi 30 hodinový, spomalený deň, slnečnice boli zmätené. Nevedeli sa mu prispôsobiť. Fungovali v 24 hodinovom ryt­me.

Lenže čo vlastne spôsobuje samotné otáčanie? Môže za to rozdielny rast stonky. Presnejšie receptory v nej umiestnené, ktoré vyhodnocujú vplyv svetla. Počas noci preto rastie stonka na západnej strane rastliny a tak sa kvet natočí na východ. Cez deň rastie východná strana a kvet sa pretočí na západ.

Aký majú profit z otáčania

Rastlina, ktorá bola otočená na východ, bola viac zohriata a preto prilákala viac včiel, ktoré ju opeľujú. To je, podľa vedcov zrejme ďalší z dôvodov, prečo sa u slnečníc takýto mechanizmus vyvinul.

To vlastne vysvetľuje aj fakt, že dospelá slnečnica už ostane natrvalo otočená na východ, smerom k rannému slnku. Pretože tá už nepotrebuje opeliť, už v nej len dozrievajú semená.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Žlté zlato z poľa: Je pravda, že sa z kukurice priberá?

Prečo sa slnečnice obracajú za slnkom?
7
Galéria
Zdroj: TASR
Prečo sa slnečnice otáčajú za slnkom
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM