han Správy Zo Slovenska

VEDELI STE, že Štefánik plánoval nové Slovensko? A to v ďalekej Polynézii!

Presne pred 140 rokmi sa v obci Košariská na myjavských kopaniciach narodil velikán Milan Rastislav Štefánik. So Slovenskom mal aj jeden zaujímavý úmysel.

Ilustračný obrázok k článku VEDELI STE, že Štefánik plánoval nové Slovensko? A to v ďalekej Polynézii!
Zdroj: TASR

Milan Rastislav Štefánik patrí medzi najväčšie osobnosti slovenských dejín. Vedec, astronóm, neskôr vojak Štefánik prispel k formovaniu československých légií, ktoré boli rozhodujúcim argumentom pre vznik Československa. Vo Francúzsku mal prepožičanú hodnosť generála, od roku 2004 je generálom Ozbrojených síl SR in memoriam. Zomrel tragicky, 4. mája 1919 letel z Talianska späť na Slovensko, jeho lietadlo sa zrútilo v zlých poveternostných podmienkach neďaleko Ivanky pri Dunaji.

Precestoval celý svet

Štefánik sa zúčastnil na mnohých expedíciách a nevynechal ani Tahiti vo Francúzskej Polynézii. No, a tam mu mal napadnúť plán, ako z ďalekého ostrova spraviť slovenskú kolóniu. Tá mala vzniknúť na druhej strane zemegule na malom atole v Pacifiku. A dôvod? Podnikateľská aktivita za účelom vytvorenia pracovných pozícii.

Skutočnosť či fikcia?

Túto otázku si iste položíte aj vy. Lenže, na ďalekých ostrovoch je naozaj zmienka o pôsobení Milana Rastislava Štefánika. Na Tahiti vybudoval hvezdáreň. „Peniaze sú kyslíkom pre vedu,“ toto bol Štefánikov výrok. Slovenský velikán však nikdy nebol natoľko bohatý, aby sa mohol venovať len výskumom. Preto sa mal na Tahiti dať dokopy s istým francúzskym podnikateľom. Spoločne sa rozhodli podnikať práve na ostrovoch v ďalekej Polynézii. Francúz mal pozemky, ale nemal ľudí. To mala byť parketa pre Milana Rastislava.

Nové Slovensko

V tom čase mierilo do USA a Kanady množstvo Slovákov, ktorí tam hľadali nový a lepší život. Im smeroval Štefánik množstvo inzerátov v amerických novinách, v ktorých sľuboval dobré pracovné podmienky. Nešlo o žiadny podvod, ale o reálny obchod. Viaceré médiá priniesli informácie o tom, že spomínaný francúzsky podnikateľ so Štefánikom založili firmu práve na tento účel.

Prečo to nevyšlo?

Keďže sa nápad nepodarilo zrealizovať, mnohí informácie o takzvanom Novom Slovensku berú ako fikciu. Áno, v roku 1911 Štefánik z Pacifiku odišiel, ale plány zotrvali. Tie sa mu nakoniec nepodarilo zrealizovať, pretože do hry vstúpila prvá svetová vojna a neskôr aj tragická smrť generála v roku 1919 neďaleko Bratislavy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM