Rastislav Búgel Zo Slovenska

Veľká banka má pred Vianocami PROBLÉM: Jej zamestnanci vyhlásili ostrý ŠTRAJK

Klienti jednej z bánk sa musia pripraviť na možné obmedzenia. Jej zamestnanci totiž vstupujú do ostrého štrajku.

Ilustračný obrázok k článku Veľká banka má pred Vianocami PROBLÉM: Jej zamestnanci vyhlásili ostrý ŠTRAJK
Zdroj: TASR/Dano Veselský , Pexels.com

Zamestnanci UniCredit Bank vstúpia do ostrého štrajku. Stane sa tak už o niekoľko dní. Dôvodom majú byť klesajúce reálne mzdy.

„Vo svojom boji za dôstojné pracovné a mzdové podmienky siahli zamestnanci banky ku krajnému riešeniu, ktorým štrajk bezpochyby je. Vedenie banky totiž aj na poslednom stretnutí so zástupcami Základnej organizácie Odborového zväzu bánk a poisťovní pracovníkov UniCredit Bank Czech Republik and Slovakia zotrvalo v nezáujme viesť normálny sociálny dialóg a v ľahostajnosti voči ochudobňovaniu svojich zamestnancov. Zamestnanci banky sa nechcú zmieriť s tým, že im druhý rok po sebe klesnú reálne mzdy,“ informovala Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR).

Začiatok štrajku

Odborový zväz bánk a poisťovní (OZBP) tvrdí, že pohár trpezlivosti pretiekol. Štrajk mal byť vyhlásený za podpory viac ako 55 percent zamestnancov.

„Neobmedzený štrajk začne 12.12.2023 o 9.00 h zhromaždením zamestnancov a ich podporovateľov neďaleko ústredia banky na Žabotovej ulici v Bratislave. Štrajkujúci sa vopred ospravedlňujú všetkým klientom banky za diskomfort spojený s obmedzením prevádzky pobočiek banky a poskytovaním bankových služieb,“ píše OZBP.

Dohodu nedosiahli

Ako informoval portál sita.sk, vyjednávania o mzdovom navýšení prebiehali niekoľko mesiacov. Odborári pôvodne požadovali navýšenie miezd od januára o tohtoročnú mieru inflácie. Medzi požiadavkami bolo aj vyplatenie dovolenkového príspevku v júli. Ten by predstavoval 60 percent základnej mzdy zamestnanca.

Do vyjednávania vstúpil sprostredkovateľ a zamestnanci súhlasili s jeho návrhom, čím by ustúpili od svojich požiadaviek.

„Ani posledné rokovanie s vedením banky nič nezmenilo na jeho ponuke, ktorá je pre nás neprijateľná. Odmietame sa zmieriť s tým, že nám druhý rok po sebe klesnú reálne mzdy. Veľmi nemilo nás prekvapila reakcia vedenia banky na naše ústretové návrhy. Preto nám nič iné neostáva, ako vyhlásiť ostrý štrajk,“ uviedla predsedníčka odborov v UniCredit Bank Jana Százsová.

Szászová sa klientom banky ospravedlnila za prípadné komplikácie a nepohodlie. „Vôbec nás neteší situácia, do ktorej sme boli dohnaní. Radšej by sme sa počas dňa starali o klientov a po práci o svoje rodiny,“ dodala.

Banka reaguje

„Z preventívnych dôvodov avizovaného štrajku slovenských odborových zväzov od 12.12. vedenie banky aktivuje plán kontinuity prevádzky a prijme opatrenia, ktoré zabezpečia nepretržitú prevádzku banky bez alebo s obmedzeným dopadom na klientov. Dočasné obmedzenia sa môžu dotknúť vybraných pobočiek,“ povedala pre tvnoviny.sk hovorkyňa banky Zuzana Ďuďáková.

Vedenie banky plánuje po skončení štrajku pokračovať v rokovaniach s odbormi.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM