Rastislav Búgel Zo Slovenska

Bojíte sa rastu cien energií? NEMUSÍTE! Ministerka Saková prezradila dobré správy

Slováci si môžu vydýchnuť. Ceny energií v budúcom roku nestúpnu.

Ilustračný obrázok k článku Bojíte sa rastu cien energií? NEMUSÍTE! Ministerka Saková prezradila dobré správy
Zdroj: Freepik.com/wirestock , Freepik.com/freepik

Ministerka hospodárstva Denisa Saková a predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini sa postavili pred kamery. Slovákom priniesli dobré správy.

Ceny energií sa v budúcom roku pre domácnosti zvyšovať nebudú!

„Je dôležité, aby dnes občania tejto krajiny dostali uistenie a dobrú správu, že z hľadiska cien elektriny a plynu pre budúci rok im nič závažné nehrozí a že budú môcť z tohto pohľadu pokojne vstúpiť do nového roka a ich rozpočty, aj aktivitami ministerstva hospodárstva a celej vlády Slovenskej republiky, nebudú nijakým spôsobom dotknuté,“ povedal Peter Pellegrini.

Domácnosti sa obávať nemusia

„Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku, to znamená, ceny za elektrickú energiu, za plyn a za teplo, čo sa týka pre domácnosti a vybrané zraniteľné subjekty, sa nič nezmení. To znamená, nikto na faktúre neuvidí nárast cien,“ ubezpečila ministerka Denisa Saková.

V prípade distribučných poplatkov v dodávke elektriny, ktoré mali podľa Sakovej nárast na úrovni približne 20 percent, sa zastropujú na úrovni roku 2023 aj pre podnikateľský sektor.

Zastropovanie cien

„Takisto distribučné poplatky, čo sa týka plynu, mali nárast o šesť percent. Stropujeme ich rovnako pre domácnosti, vybraných zraniteľných, ako aj pre podnikateľský sektor. To znamená, že v rámci distribučných poplatkov nikto neuvidí žiadny nárast. Čo sa týka dodávky elektrickej energie pre domácnosti a vybraných zraniteľných, tak isto, žiadny nárast cien oproti roku 2023. Čo sa týka malých podnikateľov, ktorí sú regulovaní, tam dodávka poklesne približne, čo sa týka cien, o desať percent. Samozrejme, veľkí podnikatelia sú a majú dlhodobé zmluvy, kde očakávame taktiež pokles. Samozrejme s tým, čo si zazmluvnili. Podľa toho, na aké obdobie,“ dodala Saková.

Rovnako sa domácnosti nemusia obávať ani nárastu cien plynu. Pri malých regulovaných podnikateľoch to bude pokles cien za dodávku o 20 percent. Pri veľkých podnikateľoch je to podobné ako v prípade elektriny.

Rezort aj v budúcom roku počíta s kompenzačnými mechanizmami pre samosprávy, podnikateľov a ďalšie organizácie. O tie budú môcť požiadať, ak za plyn prekročia sumu 99 eur za megawatthodinu. Pri elektrine bude strop nastavený na 199 eur za megawatthodinu.

Podľa Sakovej sú kompenzácie plánované zo štátneho rozpočtu. Stáť budú 1,25 miliardy eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM