Zo Slovenska

Veľká BLAMÁŽ pre Slovensko: Hrozí, že prídeme o Národný futbalový štadión a niekoľko miliónov!

Na svetlo sveta sa dostala kauza, ktorá môže mať pre celé Slovensko hrozivé následky. V hre je dokonca Národný futbalový štadión v Bratislave. A to nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Veľká BLAMÁŽ pre Slovensko: Hrozí, že prídeme o Národný futbalový štadión a niekoľko miliónov!
Zdroj: Dnes24.sk

Ide o vlečúci sa spor o Národný futbalový štadión, ktorý vyšetruje aj NAKA. Z najnovších informácií z údajného posudku vyplýva, že právna pozícia v sporoch o štadión je veľmi malá a pravdepodobnosť toho, že by štát uspel, je veľmi nízka. Za ďalšie, následné riziko škôd pre Slovensko je vysoké. Informuje o tom portál Startitup.

Niečo o spore

Všetko sa začalo po tom, čo sa stal premiérom Igor Matovič. Vtedajšia vláda nielenže štadión neodkúpila, ale podala aj trestné oznámenia. „Tie sa týkali podozrenia na porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ píše portál Startitup a dodáva, že prípad skončil na stole vyšetrovateľa NAKA Jozefa Khandla, ktorý naďalej vedie vyšetrovanie.

Práve on si mal podľa spomínaného portálu vyžiadať viacero posudkov, aby mohol zhodnotiť, či nedošlo k porušeniu povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitiu právomoci verejného činiteľa. NAKA má vraj k dispozícii aj utajené právne stanovisko Odboru špecifických právnych vzťahov, Ministerstva financií. Tento odbor vyhotovil na žiadosť Hegerovej vlády ešte v prvej polovici roka 2021.

Závery? Šok a zdesenie!

Vyššie spomínaný Odbor špecifických právnych záležitostí je zameraný na riešenie významných sporov štátu so súkromnými investormi. „Tento odbor zabezpečil úspechy SR vo viacerých medzinárodných investičných arbitrážach, ako boli napríklad aj mediálne známe prípady Achmea či Eurogas,“ pripomína Startitup.

A čo sa v posudku, ktorý odbor vyhotovil a poslal vyšetrovateľovi NAKA, uvádza v závere, je riadnym šokom! Toto sa tam píše.

Odbor špecifických právnych vzťahov dospel k záveru, že úspech MŠ SR v tejto veci je vzhľadom na štruktúru a obsah argumentov MŠ SR výrazne nízky, čo znamená vysoké riziko škody značného rozsahu pre Slovenskú republiku, ktorá v prípade negatívneho výsledku nebude vlastniť štadión, pričom SR už zaplatila nenávratné dotáciu 27,2 milióna eur a navyše SR môže zaplatiť ešte pokutu vo výške 48 miliónov eur, ktorá zodpovedá celkovej výške kúpnej ceny.“

V preklade z právnej terminológie to na spomínanom webe preložili do týchto viet: „Ministerstvo financií poslalo vyšetrovateľovi NAKA analýzu, v ktorej sa píše, že právna pozícia štátu v týchto sporoch je veľmi slabá, pravdepodobnosť úspechu je výrazne nízka, riziko škody veľkého rozsahu pre Slovensko príliš vysoké a na konci dňa hrozí, že Slovensko nebude mať ani Národný futbalový štadión, ani peniaze.“

A to nie je všetko. „Spoločnosť NFŠ si skutočne nárokuje vyplatenie 48 miliónov eur ako zmluvnú pokutu za neuzavretie kúpnej zmluvy a ďalších vyše 43 miliónov eur ako náhradu škôd, ktorý jej mal postup štátu spôsobiť,“ vysvetľuje Startitup.

Miliónové úroky

Zaujímavosťou je, že Úrad vlády už dlhší čas ignoruje závery a to aj napriek tomu, že úroky z omeškania si môže spoločnosťou NFŠ vysúdiť od štátu skoro 10 miliónov eur za každý jeden rok trvania tohto sporu.

A to najpodstatnejšie, čo z tejto kauzy vyplýva je, že Slovensku hrozí obrovská blamáž. V konečnom dôsledku nemusí štát mať ani Národný futbalový štadión, ani peniaze. A to ide o milióny!

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM