Svet Zo zahraničia

Veľká operácia proti 'Ndranghete: V Taliansku zatkli politikov aj policajta

Sedemnásť ľudí, vrátane popredných miestnych politikov a policajta, zatkli pri veľkej talianskej policajnej operácii proti mafii nazývanej 'Ndrangheta.

Ilustračný obrázok k článku Veľká operácia proti 'Ndranghete: V Taliansku zatkli politikov aj policajta
Zdroj: TASR

Polícia v stredajšom vyhlásení napísala, že sa zameriavala na zločinecký syndikát Libri, ktorý údajne ovládal niekoľko obvodov mesta Reggio Calabria v juhotalianskom kraji Kalábria.

Dvanásť ľudí umiestnili do vyšetrovacej väzby a päť do domáceho väzenia, oznámila polícia. Dodala, že medzi zatknutými sú politici, podnikatelia, právnik a príslušník policajného zboru.

Ich mená neboli zverejnené. Vo vyhlásení sa uvádza, že policajta dali do domáceho väzenia a je obvinený z pokusu odovzdať utajované informácie regionálnemu politikovi.

Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA je medzi známymi zadržanými politikmi Alessandro Nicolo, člen regionálnej samosprávy z krajne pravicovej strany Bratia Talianska, a šéf regionálnej samosprávy z vládnucej stredoľavej Demokratickej strany (PD) Sebastiano Romeo.

Nicolo je vo väzbe, Romeo v domácom väzení, doplnila ANSA.

'Ndrangheta, najvplyvnejšia mafiánska organizácia v Taliansku, pochádza z Kalábrie, južného regiónu, ktorý tvorí cíp talianskej „čižmy“ a v súčasnosti v ňom vládne PD.

Polícia uviedla, že pri vyšetrovaní jej pomohli odpočúvania a informácie od prebehlíkov mafie – ktorí sú v 'Ndranghete, mimoriadne tajnostkárskej organizácii, pomerne zriedkaví.

Stredajšia operácia viedla aj k zhabaniu majetkov spájaných s mafiou v hodnote niekoľkých miliónov eur, vrátane reštaurácií, stavebných firiem a realitných kancelárií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM