han Správy Zo zahraničia

VEĽKÁ premiéra pápeža na verejnosti: POZRITE, už aj on si nasadil rúško!

Pápež František mal v utorok po prvý raz od vypuknutia pandémie nového koronavírusu na verejnosti rúško, ktoré si nasadil počas bohoslužby za svetový mier.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÁ premiéra pápeža na verejnosti: POZRITE, už aj on si nasadil rúško!
2
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Pápež sa objavil v bielom rúšku na bohoslužbe v Bazilike Panny Márie na oltári nebies v Ríme, na ktorej sa zúčastnili i viacerí predstavitelia katolíckej cirkvi vrátane patriarchu Bartolomeja I., ktorý je duchovným vodcom pravoslávnej cirkvi.

Nemal ho stále

Za mier sa súčasne s prebiehajúcimi modlitbami v rímskej bazilike modlili v iných častiach mesta aj židia, budhisti, hinduisti či moslimovia. Najvyšší pontifex si podobne ako ostatní cirkevní predstavitelia sňal rúško len vtedy, keď sa prihováral veriacim a keď svoj prejav ukončil, nasadil si ho naspäť na tvár.

Doteraz mohli ľudia pápeža v rúšku vidieť len počas jazdy autom, ktorým ho vozia na jeho pravidelné audiencie vo Vatikáne.

Je terčom kritiky

Pápež František (83), ktorému pred niekoľkými desaťročiami odstránili v jeho rodnej Argentíne časť pľúc, sa stal v ostatnom čase najmä na sociálnych sieťach terčom kritiky za nedodržiavanie preventívnych opatrení. Len zriedka ho totiž bolo vidieť v rúšku a niekedy navyše ani nezachovával od veriacich bezpečnú vzdialenosť.

COVID-19 je aj vo Vatikáne

Nový koronavírus sa objavil už aj vo Vatikáne, keď boli nedávno pozitívne testovaní štyria príslušníci Švajčiarskej gardy, ktorá je osobnou strážou pápeža. Ochorenie COVID-19 potvrdili aj mužovi žijúcemu v rovnakom vatikánskom sídle ako pápež František.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM