Správy

Veľká slávnosť na východe: FOTOZÁBERY z miesta vysviacky Jonáša Jozefa Maxima

Za nového arcibiskupa Prešovskej archieparchie a metropolitu Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku ho vlani v októbri vymenoval pápež František.

Ilustračný obrázok k článku Veľká slávnosť na východe: FOTOZÁBERY z miesta vysviacky Jonáša Jozefa Maxima
17
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková

Jonáš Jozef Maxim v sobotu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove prijal biskupskú vysviacku. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojej webovej stránke.

Obradom vysviacky predsedal hlavný svätiteľ arcibiskup a košický eparchiálny biskup Cyril Vasiľ. „Dnes dostáva nové vedenie nielen jedno biskupstvo, ale celá Gréckokatolícka metropolitná cirkev sui iuris na Slovensku. A je to prvá hlava cirkvi sui iuris, prvý východný metropolita v dejinách, ktorý je vysvätený na Slovensku,“ pripomenul v homílii.

Vyše 50 biskupov

Spolusvätiteľmi boli bratislavský eparcha a doterajší apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie Peter Rusnák a Benedikt Aleksijčuk, eparchiálny biskup pre Ukrajincov v Chicagu v USA.

Na biskupskej vysviacke sa zúčastnilo viac ako 50 biskupov východného a latinského obradu zo Slovenska i zahraničia. Nechýbal ani apoštolský nuncius na Slovensku Mons.

Nicola Girasoli či košický arcibiskup metropolita a predseda KBS Mons. Bernard Bober. Spoločne s biskupmi archijerejskú svätú liturgiu koncelebrovalo takmer 250 kňazov.

Naposledy pred 77 rokmi

Svätej liturgii po intronizácii už predsedal novovysvätený arcibiskup Jonáš Jozef Maxim.

„Túto službu preberám po mojom svätiteľovi na kňazstvo, blahej pamäti biskupovi Jánovi Hirkovi, ako aj po tu prítomnom emeritnom prvom arcibiskupovi a metropolitovi tejto cirkvi vladykovi Jánovi Babjakovi,“ pripomenul s tým, že uplynulo 77 rokov, odkedy sa naposledy v uvedenej katedrále konala biskupská vysviacka.

Jeromonach Jonáš Jozef Maxim sa narodil 21. novembra 1974 v Levoči. Pochádza z gréckokatolíckej farnosti Oľšavica. Doposiaľ bol predstaveným mníchov studitského kláštora v Unive na Ukrajine.

Objektívom: Biskupská vysviacka Jonáša Jozefa Maxima v Prešove
17
Galéria
Zdroj: TASR/Veronika Mihaliková
Zdroj: Facebook.com/Noocharin Ostiwech
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM