Ľubomír Hudačko Správy

Slovensko bičuje FUJAVICA: Na Chopku zaznamenali orkán, v Bratislave trafil budovu strom

Vietor by mal v nižších polohách počas popoludnia slabnúť, no iná situácia bude na horách a v údoliach, nachádzajúcich sa na južnej strane pohorí.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko bičuje FUJAVICA: Na Chopku zaznamenali orkán, v Bratislave trafil budovu strom
5
Galéria
Zdroj: TASR/Oliver Ondráš

Zhoršené počasie na Slovensku v posledných hodinách súvisí so silnejúcim, severozápadným prúdením, ktoré prináša veľmi silný vietor, ale aj sneženie. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

„V nočných hodinách postúpil cez naše územie studený front, za ktorým sme sa dostali do chladného a silného, severozápadného prúdenia. Silné, severozápadné prúdenie prináša na naše územie, pomerne prudký vietor. Vietor už láme prvé stromy a najsilnejší je v horských oblastiach, kde silný vietor spôsobuje snehové jazyky, záveje a výpadky v dodávkach elektrickej energie,“ píše ďalej portál.

Orkán na Chopku

Najsilnejší vietor bol popoludní v tatranskej oblasti a v oblasti Bratislavy.

„Na Chopku sme namerali desaťminútovú priemernú rýchlosť vetra až 127 kilometrov za hodinu (km/h), zaznamenali sme teda orkán. Nárazy vetra presiahli 150 km/h,“ doplnili odborníci zo SHMÚ.

Vietor by mal v nižších polohách počas popoludnia slabnúť, no iná situácia bude na horách a v údoliach, nachádzajúcich sa na južnej strane pohorí.

Kedy to ustane

Najnebezpečnejší vietor sa očakáva za, respektíve v oblastiach na južnej strane Vysokých a Nízkych Tatier, ako aj Štiavnických vrchov.

Vietor by mal začať na našom území slabnúť až zajtra počas ranných hodín.

Okrem silného vetra spôsobuje na severe Slovenska problémy aj sneženie, ktoré v kombinácii so silným vetrom vytvára najmä v Tatrách snehovú fujavicu. „Problémy spôsobil vietor a sneženie už ráno na horskom priechode Donovaly, ktoré museli pre kamiónovú dopravu uzatvoriť. Pre kamióny uzavreli aj horský priechod Príslop,“ doplnil iMeteo.sk.

Objektívom: V Bratislave spadol na budovu strom
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: Facebook.com/Noocharin Ostiwech
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM