MI Politika

Veľké kšefty s vakcínami! Mohlo ich Slovensko získať viac pre všetkých?

Ako je možné, že niektoré krajiny v EÚ majú vakcín proti Covid-19 viac a iné menej? Ako v tom lieta Slovensko, chce zistiť poslanec Tomáš Valášek.

Ilustračný obrázok k článku Veľké kšefty s vakcínami! Mohlo ich Slovensko získať viac pre všetkých?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Poslanec a šéf európskeho parlamentného výboru Tomáš Valášek (Za ľudí) zverejnil prekvapivé informácie, že európske krajiny si môžu legálne nakúpiť aj viac vakcín, ako im Brusel pridelil na základe počtu obyvateľov. Rokovať o tom bude aj európsky výbor slovenského parlamentu.

Šikovný má viac

Vicepremiérka a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová sa v nedeľu na vláde oficiálne vzoprela myšlienke premiéra Matoviča pretestovať celú krajinu a hlasovala proti. Teraz aj ďalší členovia najmenšej koaličnej strany dávajú najavo, že s pandémiou podľa nich treba bojovať hlavne očkovaním a testovanie je len doplnkové.

Túto myšlienku premiér Igor Matovič po vláde verejne odmietol. Argumentoval tým, že zrýchliť očkovanie skrátka nevieme, pretože nemáme dosť vakcín. Európska komisia ich rozdeľuje medzi jednotlivé krajiny podľa ich počtu obyvateľov. Tomáš Valášek (Za ľudí) mu to na Facebooku vyvracia.

„Nie, nie je pravda, ako práve odznelo na tlačovej konferencii vlády, že plošné testovanie potrebujeme preto, lebo testy sa dajú kúpiť, ale vakcíny nie,“ píše šéf parlamentného eurovýboru.

Dôkaz priniesol európsky portál Politico, na ktorý sa Valášek odvoláva. Uvádza, že s vakcínami sa medzi členskými krajinami EÚ obchoduje po miliónoch!

Ten, kto je šikovný a má záujem, si ich dokáže pre svojich obyvateľov nakúpiť viac. Pretože iným štátom zasa stačí menej.

„Bulharsko, Portugalsko, Grécko a Poľsko kúpili menej vakcín ako si rezervovali. Nemecko, Francúzsko a Dánsko ich rýchle vykúpili,“ uvádza poslanec Za ľudí.

Očkovanie je cesta!

Voľné vakcíny na európskom trhu sú od firmy Moderna. Ide o štandardné certifikované očkovacie látky, ktoré sa používajú aj na Slovensku. Na celom systéme nie je nič nekalé.

„Kým my poslušne čakáme, iní zjavne nakupujú. Nakupujú overené vakcíny, nakupujú ich po miliónoch a nakupujú ich legálne na trhu s vakcínami, ktorý Európska únia pre tento účel zriadila,“ píše T. Valášek.

Je presvedčený, že práve nákup týchto vakcín by mal byť prioritou vlády a nie nekonečné dohadovanie sa na celoplošnom testovaní.

„Testy nezastavia šírenie choroby; testy iba ukážu, kto je chorý a kto nie. Iba vakcína dá ľuďom imunitu,“ uvádza poslanec Za ľudí.

Vláde preto adresuje tri závažné otázky, ktoré chce prebrať aj na zasadnutí parlamentného výboru pre európske záležitosti na budúci týždeň:

Nakúpilo Slovensko po vzore Nemecka a Dánska tie vakcíny, ktoré iné členské krajiny EÚ nevyužili a dali na trh? Ak nie, tak prečo? Nie sme náhodou jednou z tých krajín ako Bulharsko a Grécko, ktoré svoj podiel nevyužívajú a predávajú?

Ilustračné foto

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM