MI Zo zahraničia

Veľké UZNANIE pre Čaputovú: Patrí k najmocnejším ženám sveta!

Prezidentka SR sa môže už druhýkrát tešiť z umiestnenia v prvej stovke v prestížnom rebríčku najmocnejších žien sveta, ktorý vydáva americký časopis Forbes.

Ilustračný obrázok k článku Veľké UZNANIE pre Čaputovú: Patrí k najmocnejším ženám sveta!
12
Galéria

Zuzana Čaputová bodovala v hitparáde silných žien podľa Forbesu už minulý rok, keď ju zvolili za hlavu štátu. Vzhľadom na to, že je prezidentkou malej päťmiliónovej krajiny, je takéto umiestnenie v stovke najvýznamnejších svetových političiek a podnikateliek veľkým uznaním.

Skoro ako Taylor Swift

Zuzana Čaputová sa umiestnila na 83. mieste v rebríčku najmocnejších žien sveta. Forbes ju predstavuje ako antikorupčnú aktivistku a právničku. Pripomína, že je najmladšou hlavou štátu v histórii Slovenskej republiky a zároveň prvou ženou na tomto poste.

„Zuzana Čaputová je označovaná ako osamelý politický hlas v mori demagógie,“ dodáva časopis.

Len o jedinú priečku vyššie ako slovenská prezidentka sa umiestnila americká popová hviezda Taylor Swift. Forbes ocenil nielen jej hudobné úspechy, ale aj fakt, že v čase pandémie koronavírusu zrušila všetky svoje koncerty v roku 2020.

Slovenská prezidentka však v rebríčku bodovala vyššie ako fínska premiérka Sanna Marin (34), ktorá sa minulá rok stala najmladšou premiérkou na svete. Forbes vyzdvihol šikovný spôsob, akým mladá fínska politička bojuje s koronavírusom vo svojej krajine.

„Dokázala zapojiť influencerov zo sociálnych sietí, aby šírili zdravotnícke informácie o víruse,“ uvádza Forbes a prisúdil jej 85. miesto.

Najmocnejšia je Angela Merkelová

Hitparáde najsilnejších žien sveta už desať rokov kraľuje nemecká kancelárka Angela Merkelová. „Je líderkou celej Európy a vyviedla Nemecko z krízy späť na cestu ekonomického rastu,“ uvádza časopis.

Na druhom mieste skončila Christine Lagardeová, ktorá vedie Európsku centrálnu banku a formuje menovú politiku celej Európskej únie.

Tretie miesto patrí čerstvej hviezde americkej politiky Kamale Harrisovej. Už v januári sa stane viceprezidentkou USA. Bude prvou ženou a prvou osobou inej farby pleti, ktorá bude zastávať tento významný post. Už dnes sa o nej špekuluje, že v budúcnosti by mohla kandidovať aj na prezidentku USA.

Zostavovanie rebríčka tento rok silne ovplyvnil boj s koronavírusom. Forbes zjavne prihliadal na to, ako sa jednotlivé ženy popasovali s touto globálnou výzvou.

„Demokratické krajiny, v ktorých sa dodržiavajú ľudské práva, a kde ženy dokážu dosiahnuť popredné postavenie v spoločnosti, sú tiež krajinami, ktoré sú najlepšie vybavené na riešenie problémov spojených s koronakrízou.“ uviedla nórska premiérka Erna Solberg (52. miesto).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM