MAK Správy Zo Slovenska

Veľké UVOĽNENIE opatrení! Už od stredy, ale za prísnych okolností

Premiér po stretnutí s epidemiológmi ohlásil zrýchlené uvoľňovanie opatrení. Začne už túto stredu. Prvé sa otvoria terasy reštaurácií, zoo či galérie.

Ilustračný obrázok k článku Veľké UVOĽNENIE opatrení! Už od stredy, ale za prísnych okolností
Zdroj: TASR

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) hovorí, že zaregistroval, že ľudia majú pocit, že je málo nakazených na Covid-19. Podľa jeho slov je však medzi nami možno až 4-tisíc nakazených ľudí. „Musíme si naďalej dávať veľmi veľký pozor,“ povedal s tým, aby boli ľudia veľmi zodpovední, pretože veľká väčšina ľudí ani netuší, že boli infikovaní a majú bezpríznakový priebeh.

„Druhú vlnu si nemôžeme dovoliť,“ dodal Matovič s tým, že „nezodpovednosť nás zabije.“

Štát bude ešte viac kontrolovať dodržiavanie nových pravidiel a budú padať prísne tresty.

V nedeľu sa zistilo len päť nových infikovaných a menej ako desiatich nakazených má Slovensko už deviaty deň za sebou. Výrazne viac ako nových prípadov je vyliečených pacientov.

Veľké uvoľnenie

Následne premiér po stretnutí s epidemiológmi a infektológmi ohlásil zrýchlené uvoľňovanie opatrení, ktoré sa začne už túto stredu 6. mája. Spojí sa druhá a tretia fáza uvoľňovania, ktoré mali mať pôvodne odstup dva týždne.

Otvoria sa reštaurácie, kaviarne a bary, ale za prísnych opatrení. Otvorené môžu byť len vonkajšie terasy, teda nie vnútorné priestory.

Stoly musia byť od seba minimálne dva metre, po každom zákazníkovi sa musia dezinfikovať ako stoly, tak aj držadlá stoličiek. Pri stole môžu byť najviac dvaja ľudia alebo rodina s deťmi.

Toalety budú dezinfikované každú hodinu, musí byť dostupná dezinfekcia na ruky a jednorázové utierky. Zakázané sú sušiče na ruky.

Školy a škôlky, vrátane detských centier, ostávajú vo 4. fáze, a teda ostanú zatvorené. Ich otvorenie by bolo podľa epidemiológov ešte veľkým rizikom.

Čo sa otvorí

2. fáza

ubytovanie: krátkodobé, bez spoločného stravovania, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb. Po odchode hosťa musí byť izba 24 hodín voľná.

kaderníctva, pedikúry a manikúry – podľa podmienok

vonkajšie turistické atrakcie – ZOO, hrady, zámky

taxi – podľa podmienok

bohoslužby a svadby

3. fáza

obchody a služby – povinná dezinfekcia rúk, 25 metrov štvorcových na zákazníka, 2-metrové rozostupy

verejné stravovanie – vonkajšie terasy. Okraje stolov dva metre od seba, dezinfekcia dotykových plôch po každom zákazníkovi, maximálne dvaja ľudia pri stole alebo rodina s deťmi. WC dezinfekcia dotykových plôch každú hodinu, na WC k dispozícii dezinfekcia na ruky a jednorázové utierky. Zákaz sušičov na ruky.

rehabilitačné služby, masáže – len suché procedúry

múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene – podľa podmienok

Ostáva zatvorené

To, kedy sa spustí 4. fáza, zatiaľ nie je známe. V nej sú napríklad kiná a divadlá či obchodné centrá, školy a škôlky, kúpaliská, vnútorné športoviská, ubytovanie so všetkými službami a verejné stravovanie v interiéri.

Súčasťou 4. fázy sú aj hromadné a športové podujatia.

Zdroj: Úrad vlády SR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM