han Zo zahraničia

VEĽKÝ výbuch v petrohradskej kaviarni: Počas besedy mal zomrieť proruský bloger, FOTO

V petrohradskej kaviarni, ktorá je spájaná s majiteľom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom, došlo v nedeľu k výbuchu.

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ výbuch v petrohradskej kaviarni: Počas besedy mal zomrieť proruský bloger, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

O život prišiel jeden človek, ďalších 16 osôb utrpelo zranenia. S odvolaním sa na nemenovaný oficiálny zdroj o tom informovali ruské médiá, uviedla britská stanica BBC. Na Twitteri sa objavujú takéto videá.

Podľa ruských médií sa obeťou výbuchu v kaviarni Street Bar na petrohradskom nábreží údajne stal propagandistický a provojnový bloger píšuci pod pseudonymom Vladlen Tatarskij, ktorý mal práve v kaviarni besedu.

Informáciu o Tatarského smrti potvrdil BBC iný tzv. vojnový korešpondent, ktorý bol jeho blízky známy. Pre BBC povedal, že Tatarského previezli do nemocnice, kde však na jednotke intenzívnej starostlivosti zomrel.

Mal zomrieť v nemocnici

Petrohradský server Fontanka podľa BBC uvádza, že kaviareň, v ktorej došlo k výbuchu, patrí podnikateľovi Prigožinovi. Počas víkendov sa v kaviarni schádzal diskusný klub Kyber Z front.

Písmeno Z sa stalo jedným zo symbolov na podporu vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine 24. februára minulého roku. Ešte pred začiatkom vojny sa objavilo na ruskej vojenskej technike sťahovanej k hraniciam Ukrajiny.

Po vypuknutí vojny ju na podporu tzv. špeciálnej vojenskej operácie – ako sa v Rusku musí hovoriť a písať o vojne – začali prívrženci politiky Kremľa používať aj ako nálepky na autách, potlač na tričkách či na bilbordoch na stenách budov.

Ďalšie aktuálne témy

Mohutná explózia v kaviarni v ruskom Petrohrade.
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM