Aktualizované Anton Hrachovský Krimi

Veľký zásah NAKA v Banskej Bystrici: Pre podozrenia zo športovej korupcie zadržali vyše 20 ľudí

Do akcie boli nasadené desiatky policajtov z Národnej kriminálnej agentúry. Zadržaných je toľko osôb, že na ich prepravu treba autobus.

Ilustračný obrázok k článku Veľký zásah NAKA v Banskej Bystrici: Pre podozrenia zo športovej korupcie zadržali vyše 20 ľudí
Zdroj: TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) po zásahu v sobotu (7.7.) v Banskej Bystrici zadržala 20 osôb. Vyšetrovateľ protikorupčnej jednotky však obvinil celkom 21 osôb zo športovej korupcie. Na svojom profile na sociálnej sieti o tom informuje Polícia SR. Podarilo sa to aj vďaka dlhodobej súčinnosti so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ).

Zadržaní rozhodcovia a delegáti

Počas policajnej akcie zasahovalo 70 policajtov z NAKA a zo Strednej odbornej školy Policajného zboru v Pezinku v priestoroch, kde prebiehal seminár futbalových rozhodcov. „Prišli si pre 13 hlavných rozhodcov, asistentov rozhodcov, delegátov futbalových zápasov. Zadržali tiež sedem predstaviteľov futbalových klubov,“ informovala polícia.

Akcia súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch v pôsobnosti Stredoslovenského futbalového zväzu. „Hlavní rozhodcovia, asistenti rozhodcov a delegáti stretnutí si mali na osobných stretnutiach nechať sľúbiť a následne prijímať úplatky 200 až 1000 eur. Tie mali byť od predstaviteľov futbalových klubov za ovplyvňovanie výsledkov futbalových zápasov. Mali tak zabezpečiť výhry vybraným klubom,“ priblížila polícia.

Za zločin hlavným rozhodcom, asistentom rozhodcov a delegátom hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov a za prečin predstaviteľom futbalových klubov na jeden až päť rokov.

„Ako sme už viackrát deklarovali, naším prvoradým záujmom je, aby bol akýkoľvek relevantný podnet na manipuláciu futbalových stretnutí dôkladne vyšetrený, a aby zo záverov vyšetrovania boli vyvodené primerané dôsledky, či už v rovine civilnej, alebo športovej,“ uvádza SFZ v stanovisku na svojom webe. Podrobnejšie sa SFZ k aktuálnej kauze vyjadrí po prijatí oficiálnej správy od NAKA prostredníctvom svojej oficiálnej stránky www.futbalsfz.sk. Dovtedy sa k tomuto prípadu nebude vyjadrovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM