Zo Slovenska

Verejnou dopravou sa za hranice nedostanete: Vlaky, autobusy aj lietadlá majú STOPKU!

Ministerstvo dopravy a výstavby SR v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zavádza sprísnené opatrenia, ktoré sa týkajú najmä medzinárodnej osobnej dopravy.

Ilustračný obrázok k článku Verejnou dopravou sa za hranice nedostanete: Vlaky, autobusy aj lietadlá majú STOPKU!
30
Galéria

Ústredný krízový štáb vo štvrtok rozhodol o ďalších opatreniach pre spomalenie šírenia nového koronavírusu na území Slovenska.

Štáb sa rozhodol od piatka 13. marca od 7:00 hod. obmedziť medzinárodnú a vnútroštátnu vlakovú i autobusovú prepravu, ako aj zatvoriť všetky tri medzinárodné letiská.

Krízový štáb sa tiež rozhodol zaviesť dočasné hraničné kontroly so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky a povinná je 14-dňová karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí sa vrátia zo zahraničia.

Nákladná preprava je povolená ako na vnútroštátnych, tak aj medzinárodných trasách s cieľom zabezpečiť zásobovanie. Vodiči kamiónov musia byť vybavení ochrannými pomôckami.

Vlaky a autobusy RegioJet

Vlakový a autobusový dopravca RegioJet pre štvrtkové nariadenia slovenskej aj českej vlády prerušuje premávku svojich medzinárodných vlakov a autobusových spojov. Informoval o tom hovorca dopravcu Aleš Ondrůj. Obmedzenia budú trvať predbežne do 5. apríla.

Podľa aktualizovanej informácie zo slovenského krízového štábu bude všetka hromadná cezhraničná preprava cez hranice Slovenska ukončená už v piatok od 7:00 hod. ráno.

To znamená výrazné obmedzenie a zrušenie medzinárodnej prepravy väčšiny spojov už v priebehu piatka. Všetky spoje idúce v piatok z ČR na Slovensko budú skrátené len po územie ČR.

Spoje idúce v piatok v opačnom smere buď prekročia štátne hranice do ČR pred 7:00 hod. alebo pôjdu v rámci Slovenska len ako vnútroštátne linky a hranicu prejdú bez cestujúcich a následne budú pokračovať ako vnútroštátny spoj v rámci ČR.

Obdobne to platí aj pre autobusové spoje, napríklad na trase Bratislava – Viedeň a podobne. Následne, medzinárodné spoje na a zo Slovenska už nebudú v prevádzke.

Cestujúcim, ktorí majú rezervácie na spoje s odchodmi v termíne do 5. apríla, budú automaticky vrátené peniaze za lístky bez stornovacieho poplatku.

Flixbus v pohotovosti

Dopravca Flixbus je pripravený upraviť premávku svojich medzinárodných liniek zo Slovenska a na Slovensko. Uviedla to hovorkyňa dopravcu Martina Čmielová.

Dopravca tak reaguje na cestovné obmedzenia, ktoré slovenská vláda nariadila na zasadnutí ústredného krízového štábu vo štvrtok. Čakajú však na viac informácií priamo od vlády.

Podľa jej slov dopravca situáciu okolo šírenia nového koronavírusu sleduje a riadi sa konkrétnymi odporúčaniami a nariadeniami príslušných úradov. Ako ďalej uviedla, cestujúcich budú v prípade, že sa zmeny dotknú ich plánovanej cesty, aktívne informovať.

Slovak Lines ukončil zájazdy

Na základe schválených preventívnych opatrení krízového štábu zo štvrtka na piatok (13. 3.) pozastavuje Slovak Lines prevádzku svojich medzinárodných spojov do Viedne, Budapešti a Hainburgu. Rovnako predčasne ukončil jednodňové lyžiarske zájazdy na rakúsky Stuhleck.

„Nič nie je pre nás dôležitejšie ako zdravie našich cestujúcich. Rozhodnutie plne akceptujeme a sme pripravení poskytnúť kompetentným orgánom našu súčinnosť či akúkoľvek ďalšiu pomoc,“ informoval generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant.

Prímestská autobusová doprava Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), ktorého je Slovak Lines súčasťou, jazdí naďalej podľa cestovných poriadkov v prázdninovom režime. V súvislosti s odporúčaním Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) obmedziť hotovostné platby pripomína spoločnosť cestujúcim, že pri kúpe cestovných lístkov môžu využiť bezhotovostné platby cez mobilnú aplikáciu IDS BK.

Od polnoci Slovak Lines pozastavuje svoje medzinárodné autobusové linky. Od momentu zastavenia prevádzky nebude môcť cestujúcim z letísk vo Viedni a Budapešti poskytnúť svoje služby. „Cestujúcim aktuálne zasielame informácie o možnosti stornovania lístkov bez poplatkov,“ doplnila spoločnosť.

Žiadne vlaky z a do zahraničia

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) od piatka (13. 3.) od 7:00 hod. zastavujú medzinárodnú osobnú dopravu. Potvrdil to hovorca ŽSR Michal Lukáč. „Znamená to, že od 7:00 hod. nebudú vypravené žiadne vlaky do zahraničia a žiadne ani nebudú vpúšťané na územie SR,“ priblížil.

Vnútroštátna osobná železničná doprava bude od soboty (14. 3.) premávať každý deň podľa grafikonu zodpovedajúcemu sobote. ZSSK pokračuje v pravidelnej dezinfekcii vozňov. Rovnako ŽSR dezinfikuje priestory staníc.

Uzavreté letiská

Pre osobnú dopravu budú zatvorené letiská v Bratislave, Košiciach a Poprade, výnimkou bude individuálna doprava. Odcestovať budú môcť zahraniční rekreanti na Slovensku.

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave by malo byť uzatvorené minimálne do 27. marca. Informuje o tom letisko na svojej webovej stránke. Z letiska sa momentálne neuskutočňujú žiadne pravidelné ani charterové lety.

Letka Ministerstva vnútra (MV) SR a Ministerstva obrany (MO) SR funguje v núdzovom režime. Slúžiť bude aj pre vycestovaných Slovákov.

Výletné lode

Osobné výletné lode nesmú na Slovensku od piatka 7:00 hod. pristavovať. Preplávať územím bez zastavenia môžu.

Dočasné hraničné kontroly

V piatok (13. 3.) od 7:00 hod. sa zavádzajú dočasné hraničné kontroly na hraničných priechodoch so všetkými susednými štátmi s výnimkou Poľskej republiky. Na tejto hranici bude situácia priebežne monitorovaná.

Okrem dopravných obmedzení sa na Slovensku zatvoria aj školy a školské zariadenia, bary, lyžiarske strediská, wellness centrá, zábavné parky a akvaparky či sociálne a kultúrne zariadenia. V obmedzenej prevádzke budú fungovať aj obchodné centrá, cez víkend v nich bude možné kúpiť len potraviny, lieky a drogériu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM