Zlatica Gregorová Rôzne

Veselý fašiangový KVÍZ: Poznáte slovenské ľudové tradície?

Obdobie zábav a veselosti sa začalo. Mestami aj dedinami prejdú sprievody, kde nebudú chýbať rôzne zvery ani špeciálne jedlá.

Ilustračný obrázok k článku Veselý fašiangový KVÍZ: Poznáte slovenské ľudové tradície?
Zdroj: TASR

Veselé obdobie, ktoré nám práve začína, je takzvaným prechodným. Je typické zábavou, ale aj dlhším pôstom. Ten zaviedla kresťanská cirkev koncom 4. storočia. Kto sa ešte nezúčastnil žiadnej ľudovej veselice, môže to napraviť tento rok.

Iný región, iný zvyk

Každá dedina má svoje špecifiká, ktorými sa od iných odlišuje aj v oslave fašiangov. Na Liptove a v Čičmanoch sa varila praženica, na ktorú bola pozvaná celá dedina. Mládenci najprv týždeň pred zábavou chodili po dedine a pozývali dievčatá, ale aj starších. Pri tejto obchôdzke nezabudli zozbierať vajíčka a slaninu.

Praženicu varievala väčšinou richtárka. Potom už sa mohla rozprúdiť poriadna zábava. Jej súčasťou boli typické jedlá ako karamel, závin, huspenina a pod. V Honte bolo zvykom robiť pálenku.

Prinášame vám zaujímavý kvíz, kde si preveríte svoje vedomosti o fašiangoch.

Stačí len kliknúť na: Čas bujarých zábav je tu: Myslíte, že o fašiangoch už viete všetko?

V kvíze sa vám postupne zobrazí desať otázok. Ku každej máte na výber z troch možností, správna je, samozrejme, vždy len jedna. Avšak pozor, na odpoveď na každú otázku máte len 15 sekúnd. Ak nestihnete odpovedať v limite, otázka bude hodnotená ako nezodpovedaná. Kvíz bude okamžite vyhodnotený a vy zistíte, na koľko otázok ste odpovedali správne.

Bavte sa

Kvíz môžete kedykoľvek opakovať a vylepšovať si svoje skóre. Výsledok kvízu môžete jednoducho, jediným kliknutím, zdieľať na Facebooku a pochváliť sa ním i vaším priateľom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM