Zo Slovenska

Vianoce v lockdowne: Ako to bude s lyžovaním, omšami a cestovaním k rodine?

Slovensko sa na Vianoce bude musieť riadiť novými opatreniami. Cestovanie za rodinou zakázané nebude, má to však háčik.

Ilustračný obrázok k článku Vianoce v lockdowne: Ako to bude s lyžovaním, omšami a cestovaním k rodine?
Zdroj: pixabay.com

Od soboty 19. decembra bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania. Zatvorené budú aj obchody s výnimkou potravín, lekární, drogérií, trafík či pôšt. Opatrenia schválené uznesením vlády majú platiť do 10. januára. Po rokovaní vlády to uviedol podpredseda vlády SR pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina).

Počas zákazu vychádzania bude povolená cesta do zamestnania. Vláda však odporúča všetkým zamestnancom a zamestnávateľom aby, tam kde je to možné, prešli na prácu z domu.

„Aj to výrazne pomôže brániť šíreniu nákazy," dodal Holý. Odporúčanie vlády vyzýva zvážiť nevyhnutnosť cestovania a uprednostniť prostriedky diaľkovej komunikácie.

Na omšu aj na lyže

Kostoly i lyžiarske strediská budú môcť byť otvorené aj počas zákazu vychádzania. Oznámil to vicepremiér pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) s tým, že cesta na bohoslužbu spadá pod výnimku zo zákazu vychádzania a je na jednotlivých regionálnych hygienikoch, či v danom regióne budú môcť byť kostoly otvorené a koľko v nich môže byť ľudí.

Lyžiarske strediská môžu byť otvorené, lebo patria k individuálnym športom v exteriéri.

Naopak, postihnuté zákazom sú prevádzky ako kaderníctva či masérske služby.

Rodinné stretnutia

Na veľké stretnutia s rodinou by ste mali tieto sviatky zabudnúť. Stretnúť by sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího mali len dve domácnosti, ktoré vytvoria tzv. bublinu. Povolené je v prípade dodržania odporúčaní aj cestovanie.

„Nie je zakázané cestovať, platia naďalej však pravidlá, ktoré sú stanovené pri návrate z tzv. červenej krajiny,“ dodal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Foto: ilustračné

Koronavírus na Slovensku

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM