Webnoviny - Svet

Viceprimátor Horecký žaluje poslanca Ničíka

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

ŽILINA 10. februára (WEBNOVINY) – Viceprimátor Žiliny Michal Horecký žaluje mestského poslanca Petra Ničíka za poškodenie dobrého mena a povesti. Ako odškodné požaduje 50-tisíc eur. „Považujem to za súkromnú záležitosť a nechcem sa k tejto veci pre médiá vôbec vyjadrovať,“ uviedol pre agentúru SITA Horecký. Podľa Ničíka bol podnetom pre žalobu e-mail s výčitkami a obvineniami, ktorý adresoval Horeckému a zároveň preposlal kolegom z poslaneckého klubu SDKÚ-DS. Práve zverejnenie obsahu e-mailu poslaneckým kolegom má byť dôvodom, prečo sa Horecký obrátil na súd a chce obhajovať svoju česť a dobré meno. Ničík v e-maili vyčítal Horeckému viaceré kroky, ktorými podľa neho poškodil záujmy mesta. Ako príklad uviedol výstavbu Športového areálu na Karpatskej ulici za vyše 3,3 mil. eur bez výberového konania, prenájom pozemku na Hlinkovom námestí formou vecného bremena pre výstavbu obchodného centra Mirage, či prevzatie úveru za parkovací dom, ktorý bude slúžiť predovšetkým potrebám tohto centra. Za výstavbou športového areálu aj obchodného centra Mirage stojí podnikateľ George Trabelssie.

Obvinenia a výčitky Ničík podľa vlastných slov zakladal na informáciách, ktoré sa k nemu dostali, no zároveň dodal, že takéto veci sa veľmi ťažko dokazujú. Dve vety, ktorých sa podľa neho Horecký chytil a na súde ich bude prezentovať ako kľúčové, zverejniť však nechcel. Napätie v pôvodne najsilnejšom poslaneckom klube žilinského mestského zastupiteľstva trvá už niekoľko mesiacov. Vlani v októbri dokonca vyústilo do hlasovania o odvolaní Horeckého z funkcie viceprimátora, dôvody boli podobné ako Ničík uvádzal v e-maili. Návrh na jeho odvolanie podal na začiatku zasadania v mene viacerých poslancov práve Ničík. Po takmer dvojhodinovej diskusii zastupiteľstvo verejným hlasovaním ponechalo Horeckého vo funkcii. Z 27 prítomných bolo za odvolanie viceprimátora 12 poslancov, deväť bolo proti a šesť sa hlasovania zdržalo. Na odvolanie bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov, teda 14. Viceprimátor Horecký sa obhajoval tým, že v spomenutých prípadoch konal na základe uznesení mestského zastupiteľstva, teda tak, ako to odhlasovali poslanci. Primátor Žiliny Ivan Harman dodal, že za prácou svojho zástupcu stojí a nemyslí si, že pracoval proti mestu. Obvinenia a návrh na odvolanie viceprimátora označil za politikárčenie.

Šesť poslancov na nasledujúcom decembrovom zasadaní ako prejav nedôvery a nesúhlasu so štýlom politiky viceprimátora Michala Horeckého odišlo z klubu SDKÚ-DS k nezávislým. Klub nezávislých poslancov sa tak s desiatimi členmi stal najsilnejším klubom žilinského mestského zastupiteľstva. Klub chce osloviť aj ďalších poslancov a získať ich podporu pre svoj program. Aj naďalej sa budú držať pôvodného predvolebného programu, ktorého najpodstatnejšie časti pripravilo občianske združenie Za krajšiu Žilinu.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM