Nicole Regecová Regióny

VIDEO a FOTO folklórnej parády: Detvianske slávnosti prilákali desaťtisíce ľudí

Neďaleko Zvolena to poriadne žilo. Trojdňové Folklórne slávnosti pod Poľanou prilákali do Detvy návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. A my sme boli pri tom!

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO folklórnej parády: Detvianske slávnosti prilákali desaťtisíce ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

51. ročník jedného z najväčších folklórnych podujatí na Slovensku je úspešne za nami. Obľúbené Folklórne slávnosti pod Poľanou spôsobili uplynulý víkend v Detve poriadny rozruch. Počas troch dní ponúkli desať veľkých scénických programov na hlavnej scéne prírodného amfiteátra. Tradične boli pripravené aj sprievodné podujatia.

50 000 návštevníkov

„Nemáme ešte presné čísla, ale podľa odhadu a skúseností organizátorov sa pohybujeme na tradičnej úrovni. Nebo nám prialo, počas všetkých dní svietilo slnko,“ zhodnotila hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková. Podľa nej novinka tohto ročníka – cyklus programov s názvom Hudobné dedičstvo zožalo u divákov veľký úspech.

„Program cyklu bol venovaný dvom klenotom európskeho kultúrneho dedičstva, a to slovenskej fujare a hrdelným spevom zo Sardínie. Na amfiteátri, pod majestátnym vulkánom Poľanou, vystúpilo mužské spevácke kvarteto z ostrovného mestečka Bitti v talianskej Sardínii, ktoré priblížilo ojedinelé hudobné dedičstvo Sardínie vôbec prvýkrát na Slovensku,“ uviedla hovorkyňa.

Čítajte tiež: FOTO: Zlatý Potok ukázal, ako sa vítajú prázdniny. Čo to ľudia stvárali s fiatkou?

Najväčší úspech

Kvarteto interpretuje melódie o pastierskom živote zvláštnymi hrdelnými zvukmi, ktoré niekedy pripomínajú bľačanie oviec, bučanie dobytka, inokedy zas šum vetra. „Silným momentom bolo číslo, keď spievali spolu s fujarášmi spod Poľania. Ich hrdelné spevy a zvuk našej fujary vytvorili zvukovú symbiózu, krásne sa to zladilo. Bratstvo európskych národov je stále niečo živé, existuje, kultúra a umenie nás spája,“ doplnila Juhaniaková.

U divákov žal aplauz aj jubilujúci súbor Detva, u ktorého si vyžiadali prídavky. Ohlas mal i súbor Marína zo Zvolena, ktorý tiež oslavuje. „Opäť presvedčili, že hoci má Marína 50 rokov, je stále mladá,“ uzatvára hovorkyňa.

Pozrite si fotografie zachytávajúce nie len sobotný program, ale aj generálku slávností pod Poľanou.

Čítajte tiež: Zvolenčania sa v lete nudiť nemusia. Jeden klik a akcie na týždeň máte ako na dlani

Ochutnávka z hlavného programu Detvianskych slávností 2016
1
Galéria
Prípravy aj hlavný program Detvianskych slávností v OBRAZOCH
38
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM