Anton Hrachovský Futbal

VIDEO+FOTO: Real Madrid prepísal históriu Ligy majstrov, krutá prehra pre Liverpool

Futbalisti dvojnásobného obhajcu titulu Realu Madrid zvíťazili vo finále Ligy majstrov 2017/2018 nad FC Liverpool 3:1. Do vitríny španielskeho veľkoklubu pribudla už trinásta trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov (EPM), resp. v Lige majstrov.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO+FOTO: Real Madrid prepísal históriu Ligy majstrov, krutá prehra pre Liverpool
7
Galéria
Zdroj: TASR

Real sa stal prvým tímom v novodobom formáte súťaže, ktorý uspel v troch po sebe nasledujúcich finálových súbojoch. „Biely balet“ v minulosti triumfoval v rokoch 1956–1960 v prvých piatich ročníkoch EPM. Predchodcu LM dokázali v minulosti trikrát v rade vyhrať Ajax Amsterdam (1971–1973) a Bayern Mníchov (1974–1976).

Po bezgólovom prvom polčase otvoril skóre duelu na Olympijskom štadióne v Kyjeve v 51. minúte Karim Benzema po hrubej chybe brankára Lorisa Kariusa, o štyri minúty vyrovnal Sadio Mane. Rozhodol gól „nožničkami“ v podaní striedajúceho waleského krídelníka Garetha Balea, ktorý ešte v 83. minúte poistil triumf svojho tímu po ďalšom zaváhaní súperovho brankára.

Lodivod Realu Zinedine Zidane sa stal prvým trénerom, ktorý zdvihol nad hlavu trofej pre víťaza LM tretíkrát v rade. Do dejín vstúpil aj jeho portugalský zverenec Cristiano Ronaldo, ktorý sa tešil z prvenstva v Lige majstrov piatykrát, čo sa doposiaľ nikomu nepodarilo.

Real Madrid – FC Liverpool 3:1 (0:0)

Góly: 51. Benzema, 64. a 83. Bale – 55. Mane. Rozhodovali: Mažič – Ristič, Djurdjevič (Srb.), ŽK: Mane (Liverpool), 66.700 divákov.

Zostavy: Real: Navas – Carvajal (37. Nacho), Varane, Ramos, Marcelo – Modrič, Casemiro, Kroos – Isco (61. Bale) – Benzema (89. Asensio), Ronaldo

Liverpool: Karius – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson – Milner (83. Can), Henderson, Wijnaldum – Salah (31. Lallana), Firmino, Mane

Liverpool bez tradičného oťukávania vyrukoval na súpera s vysokým pressingom, ktorý mu robil veľké problémy. V 7. minúte sa takmer dostal k lopte Salah, dobre ho však zakrižoval Marcelo a o chvíľu Alexanderovi-Arnoldovi chýbal krok k tomu, aby bol pri lopte skôr ako Navas. Hráči Realu sa snažili skrotiť enormné tempo anglického tímu presúvaním lopty, vo výstavbe ofenzívnych akcií však narážali na elastický blok „The Reds“. Za zmienku stáli v podaní dvojnásobného obhajcu trofeje len dva momenty. Krížnemu pokusu Marcela chýbali metre, Ronaldova delovka v 15. minúte z ostrého uhla viac zaváňala gólom, ale napokon tesne minula brvno liverpoolskej bránky. Aktivita Kloppovho tímu neutíchala, so skúsenejším protivníkom hral minimálne vyrovnanú finálovú partiu, v útoku bol dokonca priamočiarejší a nebezpečnejší.

V 23. minúte sa v šestnástke dostal po otočke do zakončenia Firmino, ktorého pokus zblokoval Ramos a následnú strelu Alexandera-Arnolda zlikvidoval pohotový Navas. Obrovskú smolu mal Salah, ktorý s vykĺbeným ramenom musel po polhodine odstúpiť z hry a na ihrisku ho nahradil Lallana. O päť minút neskôr ho na opačnej strane barikády nasledoval do útrob štadióna so slzami v očiach pravý obranca Carvajal, ktorého zradil členok. V 43. minúte mohol Real po hluchej pasáži nečakane udrieť. Hlavičku Ronalda však reflexívne na čiare vyrazil Karius a Benzemu z následnej dorážky síce rozvlnil sieť, ale srbský rozhodca Mažič gól pre ofsajd neuznal.

V 48. minúte spravil Liverpool hrubú chybu v rozohrávke, lopta sa dostala k Iscovi a ten ju pravačkou napálil do brvna. Anglický tím po odstúpení Salaha z hry zmenil systém, nenapádal už tak intenzívne rozohrávku Realu. Španielskemu tímu navyše v 51. minúte „daroval“ úvodný gól stretnutia. Karius mal loptu bezpečne v rukách a chcel ju rozohrať na spoluhráča, ale skratovo ju hodil len do nohy číhajúceho Benzemu a tá na jeho zahanbenie doputovala do bránky – 1:0. Real však o vedenie rýchlo prišiel, v 55. minúte po rohu Milnera predĺžil loptu Lovren na Maneho a ten nestrážený zblízka vyrovnal – 1:1. Real mal po zmene strán navrch a tesný náskok mu mohol prinavrátiť Isco, ale Karius jeho strelu vyrazil na roh. V 64. minúte však už bol nemecký brankár prikrátky na nožničky Balea, ktoré Zidaneov žolík famózne „vystrihol“ po lahôdkovom centri Marcela – 2:1.

Liverpool sa nechcel zmieriť s prehrou, Mane spoza šestnástky pekným náprahom opečiatkoval pravú žrď. Na opačnej strane mohol rozhodnúť po rýchlej brejkovej situácii Ronaldo, ktorému však v poslednej chvíli vložil nohu do strely Robertson. Karius nemal svoj deň a v 83. minúte definitívne potopil nádeje svojho tímu, keď pustil za svoj chrbát ďalekonosnú strelu finálového hrdinu Balea – 3:1. V tretej minúte nadstaveného času prerušil akciu Ronalda divák, ktorý vtrhol na trávnik. Viac sa už neudialo, rozhodca odpískal koniec a Real sa chystal na veľkolepé oslavy.

Hlasy po finále

Zinedine Zidane, tréner Realu Madrid: „To, čo momentálne prežívame, je niečo neskutočné. Nemám slov na to, čo sme práve dokázali. Povedal som hráčom, nech si tieto chvíle užijú. Vyhrali sme Ligu majstrov tretíkrát v rade, pre každého z nás je to nová skúsenosť.“

Cristiano Ronaldo, útočník Realu Madrid: „Dosiahli sme to, po čom sme túžili. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Každé finále je náročné, ale naše víťazstvo je zaslúžené. Opäť sme sa zapísali do histórie.“

Jordan Henderson, kapitán FC Liverpool: „Samozrejme, že cítime sklamanie. Spravili sme chyby, ktoré Real potrestal. Nebolo by však vhodné viniť z prehry nášho brankára, pretože chyby sme robili ako tím. Verím, že toto nebola naša posledná finálová účasť.“

Zdroj: Facebook

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Real Madrid s tretím víťazstvom v Lige majstrov v rade
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM