Aktualizované Krimi

FOTO: Kaliňák vysmiaty v putách! Pred rozhodovaním o jeho väzbe poslal odkaz Matovičovi

Obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka eskortovali v piatok krátko pred 16.00 h na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kaliňák vysmiaty v putách! Pred rozhodovaním o jeho väzbe poslal odkaz Matovičovi
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Sudca pre prípravné konanie bude rozhodovať o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzobné stíhanie.

Kaliňák v putách

Exminister najskôr absolvuje neverejný výsluch. Okrem Kaliňáka má súd rozhodovať aj o väzbe pre advokáta Mareka Paru a ďalšieho obvineného M. C. Ten je podľa Denníka N príslušníkom tajnej služby. Slovenská informačná služba odporučila obrátiť sa s otázkami na orgány činné v trestnom konaní, keďže k prípadu nedisponuje žiadnymi informáciami.

Exministra priviezli na súd približne o 16.00 h. V putách na rukách sa s úsmevom prihovoril aj novinárom a zakričal odkaz šéfovi OĽaNO. „Ibaže je Matovič hrozný zbabelec, celé je to vymyslené,“ odkázal Igorovi Matovičovi.

Kaliňák má za sebou dve noci v cele predbežného zadržania. „Výkon príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže je fenomenálny. Majú materiálno-technické zabezpečenie, ktoré im umožňuje zabezpečovať ľuďom, ktorí sú v cele policajného zaistenia alebo vo väzbe, pocit dôstojnosti,“ zdôraznil jeho obhajca David Lindtner.

Exministra vnútra vyšetrovateľ NAKA obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Obvinený advokát

Advokát Marek Para je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Väzobný výsluch Mareka Paru je naplánovaný na 19.00 h. „Návrh na väzbu považujeme za zjavne neodôvodnený. Môj klient sa nedopustil žiadnych kolúznych aktivít. Preto verím, že sudca návrhu nevyhovie,“ povedal jeho obhajca Michal Mandzák.

Podotkol, že si nemohli vopred naštudovať spis. „Sudca nám vyčlenil jednu hodinu na štúdium celého spisu. V priebehu 48 hodín sme žiadali orgány činné v trestnom konaní o to, aby nám bolo umožnené naštudovanie spisu. Bez dôvodu to odmietli,“ dodal s tým, že jeho klient považuje obvinenia za vymyslené a nezmyselné.

Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prečítajte si aj:

Robert Kaliňák, akcia Súmrak
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM