ELA Správy Zo zahraničia

VIDEO: Nočná šou iba pár kilometrov od Slovenska! Oblohu rozžiaril extrémne jasný bolid

Na oblohe nad Českom, iba pár kilometrov od Slovenska, mohli ľudia spozorovať počas noci extrémne jasný meteor tzv. bolid.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Nočná šou iba pár kilometrov od Slovenska! Oblohu rozžiaril extrémne jasný bolid
Zdroj: Facebook.com/Český hydrometeorologický ústav

Nad západným obzorom sa v noci v oblasti okolo Plzne objavil extrémne jasný bolid, ktorý následne explodoval a na pár sekúnd úplne rozjasnil nočnú oblohu.

Jasný záblesk

„O 22.45 h bolo možné nad západným obzorom uvidieť extrémne jasný meteor (bolid). V čase explózie bol zrejme jasnejší, než Mesiac v splne,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociálnej sieti, ktorý zverejnil aj video.

Nie je dokonca vylúčené, že sa na zemi neobjavia kusy tohto meteoritu. Podľa ČHMÚ je tu reálna šanca, že úlomky dopadli na zem.

Bolid bol taký jasný, že ho pozorovali mnohí Česi na takmer celom českom území, dokonca aj obyvatelia Brna.

Nateraz nie je jasné, či bolid naozaj dopadol na zem. Obvykle sa po zverejnení takýchto záberov vyberú do oblasti nadšenci týchto javov a hľadajú stopy meteoru.

Čo je to bolid?

Tento pojem sa v astronómii označuje dve pomenovania. „Prvé hovorí o mimozemskom telese, ktoré dopadlo na povrch Zeme. Druhé o výnimočne jasnom meteore, ktorý sa podobá na padajúcu ohnivú guľu, a to bez ohľadu na to, či dopadol alebo nedopadol na zemský povrch,“ informuje iMeteo.sk.

Vo všeobecnosti sa teda za bolidy považujú veľmi jasné meteory s vysokou svietivosťou. Ide o meteory, ktoré sú jasnejšie ako planéta Venuša pri pohľade zo Zeme.

Extrémne jasné bolidy s jasnosťou vyše −20 magnitúdy sa zvyknú označovať aj ako superbolidy.

Neprehliadnite aj:

Zdroj: imeteo.sk/dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM