Aktualizované Správy

VIDEO: Protest proti zlodejom v politike: Dosť bolo mafie, kričali ľudia pred Bonaparte

Pod oknami bytu Roberta Fica sa uskutočnil protest opozičných poslancov a viac ako štyritisíc občanov. Do Bonaparte, kde premiér býva, prišli vyjadriť svoj názor k riešeniu kauzy okolo ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Na protest a kroky opozície reagoval už aj premiér.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Protest proti zlodejom v politike: Dosť bolo mafie, kričali ľudia pred Bonaparte
Zdroj: TASR

"Na čele našej milovanej krajiny stojí mafiánska organizácia. Nič viac a nič menej. A je načase ich zastaviť. To čo sa na slovenskej politickej scéne stalo za posledné dni a týždne nemá od čias mečiarizmu obdoby.“ Týmito slovami vyzývali opozičné strany na sociálnej sieti k účasti na protest.

„Myslíš, že žerem seno?“, pokrikoval jeden protestujúci. Iný bubnovaním vyzýval Fica, aby vyšiel von. Ďalší skandovali „dosť bolo Fica“!

Občania vykrikovali heslá ako: Do basy! Aj ja chcem byt za euro! Slováci, Slováci! Odvolať, odvolať! „Táto krásna krajina je chorá. Má rakovinové nádory,“ povedala podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. Vyzvala Kaliňáka, aby okamžite odstúpil.

Rakva pre Smer-SD

Líder OĽaNO Igor Matovič sa postaral aj o rekvizity. Ľuďom ponúkal tričká zadarmo „Fico chráni zlodejov.“ Šéf OĽaNO vyhlásil, že ich priniesol okolo tritisíc. Symbolicky priniesli aj rakvu, na ktorej je nápis Zlodejinu Smeru treba pochovať. Stovky ľudí v rukách držia Červenú kartu pre Roberta Kaliňáka (viď fotogaléria).

Klamár Matovič

„V politike som už zažil hocičo, ale to, čo predvádzajú opoziční politici je absolútny suterén, ktorý nemá obdobu. Je to frustrácia z volieb a snaha o politiku nenávisti. Odmietam, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. Jediné, čo vedia títo páni ponúknuť, je program návisti. Nič iné nedokážu. I. Matovič je notorický klamár,“ zverejnil na svojom profile sociálnej siete premiér.

Pod Ficovými oknami

Na 17. hodinu zvolali opozičné strany OĽaNO, Nova a SaS demonštráciu pred Bonaparte s názvom Protest proti zlodejom v politike. V luxusnom bytovom komplexe býva premiér Robert Fico, ktorý si prenajíma byt od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Jeho firmy sú údajne podozrivé z daňových podvodov.

Richard Sulík (SaS) vidí zmysel protestu najmä v tom, že bude na mieste, kde sa nachádza byt podľa neho zrejme postavený z daňových podvodov, ktorý obýva premiér Robert Fico (Smer-SD). „Preto nie je až taký podstatný počet ľudí,“ vysvetlil. Zároveň vyzval Kaliňáka, aby zabezpečil poriadok a bezpečnosť na zhromaždení.

„Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky budeme predsedať Európskej únii. A Slovensko bude viesť človek, ktorý býva v byte, na ktorý nemá, oficiálne teda, a ktorý bol zrejme postavený z peňazí ukradnutých cez daňové vratky. Toto je obrovská hanba pre Slovensko,“ vyhlásil Sulík.

Agenti provokatéri?

Opozícia vyzývala účastníkov, aby sa na zhromaždení správali slušne a nenechali sa vyprovokovať k akýmkoľvek násilnostiam. Podľa jej tvrdení má informácie, že provokatérov chcel nasadiť na protest samotný minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Na popoludňajšej tlačovej besede o tom informoval predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič a predseda SaS Richard Sulík.

Čátajte aj: Kaliňákov škandál si všíma aj zahraničná tlač. Spochybňuje stabilitu vlády

"Keď sme akýkoľvek protest spoločne so stranou SaS aj v minulosti organizovali, vždy to boli mierumilovné protesty. Ani raz sme na tých protestoch nemali provokatérov. Bohužiaľ, ešte pred víkendom sme sa dozvedeli, že zúfalý Robert Kaliňák chce na náš protest nasadiť svojich provokatérov, aby nás zdiskreditoval, aby mohli na nás ukazovať prstom, že oni bojujú proti vagabundom, ktorí tu chcú rozbíjať cudzí majetok, proti provokatérom,“ povedal Matovič.

Protest sa bez väčších incidentov skončil krátko pred 19. hodinou. Zúčastnilo sa ho vyše päťtisíc ľudí. Ľudia na záver zaspievali slovenskú hymnu a skandovali „Odstúpiť, odstúpiť.“

Protest proti Kaliňákovi
1
Galéria
protest bonaparte
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM