Zo zahraničia

VIDEO: Situácia v Kazachstane sa vyostruje: Vojaci môžu STRIEĽAŤ bez varovania

Situácia v krajine je stále neprehľadná a nejasná, pretože vláda zablokovala internet a brzdila iné telekomunikačné kanály.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Situácia v Kazachstane sa vyostruje: Vojaci môžu STRIEĽAŤ bez varovania
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Počas „špeciálnych operácií“ bezpečnostných síl bolo v Kazachstane zadržaných približne 3-tisíc ľudí, 26 osôb označovaných úradmi za „zločincov“ bolo „zlikvidovaných“ a ďalších 18 ich bolo zranených. Informovala o tom v piatok tlačová služba kazašského ministerstva vnútra. Zatiaľ zomrelo 18 policajtov, zranených bolo 748.

Po protestoch, ktoré vypukli pre zvýšenie cien LPG, platí v krajine výnimočný stav a padla vláda.

Streľba bez varovania

Vojaci a policajti v Kazachstane môžu strieľať bez varovania. Prezident Kasym-Žomart Tokajev v televíznom prejave vyhlásil, že nebude vyjednávať s účastníkmi nepokojov.

„Ako je možné vyjednávať so zločincami, s banditmi? Treba ich zničiť. Stane sa tak v blízkej budúcnosti,“ povedal. Možnosť mierového riešenia vylúčil.

Mŕtvoly na ulici

V mnohých lokalitách sa údajne vytvorili „oddiely domobrany“, ktorých členovia-dobrovoľníci pomáhajú poriadkovým silám obnoviť a „chrániť ústavný poriadok“.

Z viacerých lokalít podľa Interfaxu hlásia pogromy a rabovanie.

Situácia v Alma-Ate je stále zložitá. „Teroristi“ tam „vzdorujú bezpečnostným silám“, ktorých „protiteroristická operácia pokračuje“, povedal pre Interfax námestník primátora mesta Akim Jeržan Babakumarov. Potvrdil, že vo štvrtok došlo v oblasti Námestia republiky k zhoršeniu situácie.

V centre Alma-Ata ležia mŕtvi na uliciach, píše spravodajca ruskej štátnej agentúry TASS. O streľbe v okolí hlavného námestia informujú aj ďalšie médiá. „Je vidieť niekoľko rozstrieľaných áut, prinajmenšom v dvoch z nich sú telá,“ vyhlásil spravodajca TASS.

„Teroristi kladú tvrdý odpor,“ povedal Babakumarov. Skupina vzbúrencov sa podľa Interfaxu zabarikádovala v budove televízneho kanálu Mir v Alma-Ate.

Ľuďom hrozí doživotie

Kazašská generálna prokuratúra už medzičasom začala vyšetrovanie na základe podozrenia z organizovania a účasti na masových nepokojoch a začalo sa aj prípravné vyšetrovanie vo veci spáchania teroristických či­nov.

Osobám podozrivým zo spáchania týchto trestných činov hrozí trest od osem rokov väzenia až po doživotie s odňatím občianstva, informoval štátny TV kanál Chabar 24.

Zástupca generálnej prokuratúry vyzval „obyvateľov, aby si záznamy o spáchaných priestupkoch uchovávali na videokamerách a v telefónoch“.

Kazašské ministerstvo vnútra súčasne ešte vo štvrtok upozornilo, že demonštranti, ktorí odmietnu zložiť zbrane, „budú zlikvidovaní“, uviedla agentúra RIA Novosti.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Príkazy Tokajeva

Podľa ministerstva vnútra pri zásahoch proti demonštrantom zahynulo 18 príslušníkov bezpečnostných zložiek a 748 ich bolo zranených.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v piatok potvrdil, že do Kazachstanu začali prichádzať jednotky zjednoteného mierového kontingentu vojsk Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), aby „pomohli dať všetko do poriadku“.

„Tento kontingent prišiel na obmedzený čas, aby vykonával najmä funkcie istenia a ochrany strategických objektov,“ povedal Tokajev v piatok na stretnutí štábu pre boj s terorizmom. V jeho rámci tiež vyhlásil, že operácie „proti teroristickým aktivitám“ v Kazachstane budú „pokračovať až do úplného zničenia militantov“.

Interfax dodal, že prezident počas zasadnutia vydal množstvo príkazov, ktoré majú viesť k ďalšej stabilizácii situácie v krajine.

Bez internetu

Tokajev už skôr uviedol, že ústavný poriadok v Kazachstane bol v podstate obnovený vo všetkých regiónoch krajiny. „Miestne úrady majú situáciu pod kontrolou. Ale teroristi naďalej používajú zbrane a poškodzujú majetok občanov,“ povedal.

Obyvatelia Alma-Aty majú stále problémy s prístupom na internet, informovala v piatok agentúra Interfax.

Štátny kanál Chabar 24 vo štvrtok informoval, že Kazachstan dočasne obmedzil prístup na internet, „aby zaistil bezpečnosť“. Vo štvrtok večer bol prístup na internet obnovený, no o dve hodiny neskôr v mestách Nur-Sultan a Alma-Ata opäť „vypadol“ a v Alma-Ate nefungoval ani v piatok ráno. Nedajú sa ani prijímať správy odoslané zo zahraničia prostredníctvom messengerov.

Prudké zvýšenie cien

Situácia v Kazachstane sa vyhrotila 2. januára, keď sa v Žanaozen na západe krajiny začali zhromaždenia proti prudkému zvýšeniu cien skvapalneného plynu. Tie potom prerástli do masívnych protestov po celej krajine s ekonomickými a politickými požiadavkami.

V dňoch 4. a 5. januára došlo v Alma-Ate k stretom demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

Prečítajte si aj

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM