ELA Krimi

VIDEO z hrôzostrašnej nehody na D2: Alarmujúci rozsah zranení, OSEM pacientov v kritickom stave

Po pondelkovej nehode autobusu na D2 prijali v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) desať pacientov, z toho osem v kritickom stave.

Zdroj: TASR/Michal Svítok

Na brífingu o tom informoval riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Ďalších zranených ošetrili v nemocniciach v Malackách, Trnave a Skalici.

Alarmujúci stav zranených

K udalosti sa vyjadril aj v pondelok vymenovaný minister zdravotníctva Michal Palkovič. „Bol som ubezpečený zo strany Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS), ako aj nemocníc, že všetkým zraneným je poskytovaná okamžitá a kvalitná zdravotná starostlivosť. Urobíme všetko pre záchranu ich životov a zdravia. Je mi veľmi ľúto aj jedného vyhasnutého života, pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ vyjadril sa Palkovič.

Minister Palkovič vyjadril na tlačovom brífingu úprimnú sústrasť rodine zosnulého. Rovnako tak urobil aj minister vnútra Ivan Šimko. „Zatiaľ je obeť jedna. Dúfajme, že to tak ostane,“ povedal.

„Rozsah zranení je skutočne alarmujúci. Sú to polytraumy, ľudia, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu, sú tam rozsiahle traumatické zmeny tváre, panvy, dolných končatín vyžadujúce si okamžitú intervenciu, ktorú pacienti dostali,“ povedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Ozrejmil, že prvé hlásenie o nehode dostali záchranári o 10.33 h a do desiatich minút dorazila na miesto prvá záchranárska posádka a o 11.17 h už odvážali prvého pacienta do UNB.

Vo viacerých nemocniciach

Štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská priblížila, že okrem UNB, kde prijali najviac pacientov, ošetrovali ľudí aj nemocnice v Trnave, Malackách a Skalici. Podľa jej slov išlo hlavne o pacientov vo vyššom veku. V skalickej nemocnici sú aktuálne štyri pacientky.

„Sú v starostlivosti lekárov OAIM a JIS, ide prevažne o viacpočetné zlomeniny, pomliaždeniny, otras mozgu. Jedna pacientka musela byť okamžite operovaná,“ doplnila hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala v pondelok sústrastný telegram maďarskej prezidentke Katalin Novákovej v súvislosti s haváriou autobusu s maďarskými cestujúcimi na diaľnici D2. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

„Prezidentka prijala správu o tragickej nehode, ktorá si vyžiadala stratu ľudského života a mnoho zranených, s hlbokým zármutkom. V mene občanov SR, ako aj v mene svojom vyjadrila Maďarsku, ale najmä rodine a blízkym obeti úprimnú sústrasť a zraneným zaželala rýchle uzdravenie,“ priblížil Laczko.

Dopravná nehoda kamióna a autobusu, ktorá sa v pondelok predpoludním stala na diaľnici D2 v smere do Kútov, si vyžiadala jednu obeť, 59 osôb utrpelo zranenia rôzneho rozsahu.

Autobus, ktorý sa na diaľnici zrazil s kamiónom, išiel z Maďarska do Česka. „Podľa informácií, ktoré sme dostali, smerovali z mesta Miškolc do Prahy na rekreáciu,“ uviedol Mikulášek. Diaľnica je v danom úseku podľa ministra vnútra Ivana Šimka naďalej uzavretá. „Robia sa úkony, ktoré sú potrebné pre vyšetrenie celej nehody,“ poznamenal.

Na mieste zasahovalo dokopy 12 pozemných ambulancií záchranárov a tri vrtuľníky, ktoré sa niekoľkokrát otočili, ozrejmila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová. Zdôraznila, že nešlo o bežnú udalosť.

Nehoda autobusu na D2
16
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM