ELA Zo zahraničia

VIDEO: Zima bude krutá, prinesie sneh a súmrak, HROZÍ ruský Gazprom v reklame

Najväčší ruský plynovod do Európy Nord Stream 1 neobnoví dodávky, kým spoločnosť Siemens Energy neopraví chybné zariadenie.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Zima bude krutá, prinesie sneh a súmrak, HROZÍ ruský Gazprom v reklame
Zdroj: Reprofoto Youtube.com/Itapirkanmaa2

Vyhlásil to v utorok zástupca generálneho riaditeľa Gazpromu Vitalij Markelov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Európa čelí najhoršej kríze dodávok plynu v histórii. Ceny energií prudko stúpajú a nemeckí dovozcovia dokonca diskutujú o možnom prídelovom systéme.

Iba porucha?

Gazprom v piatok (2. 9.) uviedol, že plynovod Nord Stream 1, hlavná zásobovacia trasa do Európy, zostane uzavretý, pretože z turbíny na kompresorovej stanici uniká motorový olej. To spôsobilo prudký nárast veľkoobchodných cien plynu.

Na otázku, kedy Nord Stream 1 začne opäť čerpať plyn, Markelov na okraj Východného ekonomického fóra v ruskom tichomorskom prístave Vladivostok agentúre Reuters povedal: „Mali by ste sa opýtať Siemensu. Najprv musia opraviť zariadenie.“

Spoločnosť Siemens Energy v tejto súvislosti informovala, že v súčasnosti nemá overenie od Gazpromu na vykonanie údržbárskych prác na turbíne, ale je v stave pohotovosti. Nerozumie tiež prezentácii situácie zo strany Gazpromu.

Hrozivá reklama

Ruský Gazprom, ktorý je najväčší exportér zemného plynu na svete, zároveň zverejnil novú reklamu. Varuje v nej pred krutou zimou v Európe. „Zima bude veľká, prinesie sneh a súmrak,“ spomína sa v takmer dvojminútovom videu, ktoré sa šíri sociálnymi sieťami aj internetom.

Podľa nemeckej firmy so sídlom v Mníchove únik motorového oleja na poslednej turbíne, ktorá ešte bola v prevádzke, na kompresorovej stanici Portovaja, nie je dôvodom na uzavretie potrubia.

„Nemôžeme pochopiť toto nové tvrdenie na základe informácií, ktoré nám boli poskytnuté cez víkend,“ uviedla firma Siemens Energy v písomnom vyhlásení.

„Naše hodnotenie je, že oznámené zistenie nepredstavuje technický dôvod na zastavenie prevádzky. Takéto úniky bežne neovplyvňujú chod turbíny a môžu byť utesnené na mieste,“ dodal Siemens.

Kremeľ viní z energetickej krízy sankcie, ktoré na Moskvu uvalil Západ po invázii ruskej armády na Ukrajinu. Európski lídri zase obviňujú Moskvu, že využíva energiu na vydieranie EÚ.

Zdroj: YouTube.com

Neprehliadnite aj:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM