Cyril Adamják Správy Zo zahraničia Politika

Vieme, ako dopadnú voľby v USA: Čísla jednoducho nepustia!

V čase vydania tohto článku (4. novembra) mal Trump 213 a Biden 227 hlasov. Vyhrá ten, kto ich získa 270. Všetko nasvedčuje tomu, že prezidentské voľby v USA v roku 2020 vyhrá kandidát Demokratickej strany Joe Biden. Ako sme na to prišli?

Ilustračný obrázok k článku Vieme, ako dopadnú voľby v USA: Čísla jednoducho nepustia!
Zdroj: TASR

Americké voľby sú síce oficiálne zatiaľ nerozhodnuté, ale k ich výsledkom sa dokáže v tejto chvíli predčasne „dopočítať“ každý, kto má funkčnú kalkulačku a prístup na internet.

Voľby vyhrá ten, kto získa 270 hlasov voliteľov. Kandidát demokratov Joe Biden ich má v tejto chvíli istých 227. Aby voľby vyhral, musí získať ešte štáty Arizona (11), Nevada (6), Michigan (16) a Wisconsin (10). Náš tip je, že sa mu to aj podarí.

Trumpovi dochádza dych

Vo všetkých týchto štátoch Joe Biden v tejto chvíli vedie, pričom spočítané sú najmä okrsky, v ktorých presvedčivo zvíťazil Trump.

Naopak, vo väčších mestách čakajú na zrátanie ďalšie stovky tisíc hlasov, ktoré prevažne prišli poštou alebo boli odovzdané predčasne. Práve medzi týmito voličmi jasne prevažujú demokrati a ich hlas pre Bidena.

O Michigane rozhodne Detroit

Najtesnejší rozdiel a najmenej zrátaných hlasov je zatiaľ v štáte Michigan. Poďme sa preto pozrieť podrobnejšie na okrskové výsledky v tomto štáte.

Výsledok volieb sa dá pomerne presne odhadnúť na základe aktuálnych čísel z okrsku Wayne County v hlavnom meste Detroit. Aktuálne tam má Biden 447 793 hlasov (67 %) a Trump 211 275 hlasov (31,6 %). Spočítaných je pritom zatiaľ len 70 % hlasov, čo znamená, že ďalších 282 457 obálok ešte len otvoria. Pri vzorke 70 % je veľmi pravdepodobné, že aj tieto hlasy budú rozdelené v rovnakom pomere, čo by znamenalo 189 246 hlasov pre Bidena a 89 256 hlasov pre Trumpa. Iba v tomto jednom okrsku tak Biden získa náskok ďalších 100-tisíc hlasov. Podobná je situácia aj v ďalších väčších okrskoch, kde takisto platí, že neskôr spočítavané hlasy prišli poštou.

Ak padne aj Georgia, má to Biden isté

Okrem toho to vyzerá aj na víťazstvo Joea Bidena v Georgii (ďalších 16 voliteľov), kde takisto výsledky v viacerých okrskov naznačujú, že Trump už nemá potenciál na ďalší rast, zatiaľ čo Biden bude súperov náskok postupne zmenšovať (aktuálne je už aj tak len 103 750 hlasov a ostáva otvoriť ďalších 405 645 obálok.

Preto si trúfame vyhlásiť, že prezidentské voľby v USA v roku 2020 vyhral kandidát Demokratickej strany Joe Biden.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM