Lucia Lauková Správy Rôzne

Vietor na východe bral všetko čo mu stálo v ceste: Meteorológovia hovoria o tornáde

Silná supercelárna búrka, ktorá sa prehnala obcou Lekárovce na východe Slovenska, mala priniesť s vysokou pravdepodobnosťou tornádo.

Ilustračný obrázok k článku Vietor na východe bral všetko čo mu stálo v ceste: Meteorológovia hovoria o tornáde
Zdroj: TASR

Silná búrka sa v utorok 3. októbra po 16-tej hodine prehnala krajným východom Slovenska. „Krátko po 15-tej hodine sa vytvorila severne od Prešova a postupovala ďalej na východ. Po 16-tej hodine zasiahla juh okresu Sobrance, kde spôsobila obrovské škody,“ uvádza imeteo.sk.

Po preskúmaní škôd a svedectiev z obce prichádzali podľa portálu do úvahy už len dve možnosti. „Supercelárna búrka, priniesla buď silný downburst alebo tornádo. Škody sa vyskytli len v západnej časti obce. Išlo o strhnuté strechy, desiatky polámaných stromov, vyvrátený betónový múr a iné. Vietor tak musel byť mimoriadne silný,“ konštatuje imeteo.sk.

Výskyt downburstu podľa portálu vylúčený. „Svedectvá od ľudí, ktorí jav pozorovali ďalej hovoria, že vietor nebol lineárny, no chaotický a menil smer,“ dodáva imeteo.sk.

„S vysokou pravdepodobnosťou tak môžeme tvrdiť, že na východe Slovenska sme 3. októbra 2018 mohli pozorovať tornádo,“ uvádza portál.

Údajné tornádo v obci spôsobilo rozsiahle škody. Podľa portálu poškodilo najmenej 30 striech, vrátane strhnutej strechy z kultúrneho domu. „Vietor bol natoľko silný, že vyvalil aj betónový múr a pripísal si aj vyvalené humno. Vláda vyčlenila pre obec pol milióna eur na nápravu škôd,“ doplnil portál imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM