Správy

Víkend prinesie pravé letné počasie. Ktoré okresy čakajú HORÚČAVY?

Meteorológovia varujú pred vysokými teplotami.

Ilustračný obrázok k článku Víkend prinesie pravé letné počasie. Ktoré okresy čakajú HORÚČAVY?
Zdroj: TASR/František Iván

V sobotu (14. 8.) popoludní môže najmä v južnej časti Slovenska dosiahnuť teplota vzduchu 33 stupňov Celzia. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke.

Vlna horúčav

Výstraha platí pre okresy Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Lučenec a Rimavská Sobota. Vysoké teploty hrozia aj na juhu východného Slovenska, v okresoch Trebišov a Michalovce. SHMÚ vydal varovanie od 13.00 do 17.00 hod.

Podľa meteorológov vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. „Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká," upozorňujú meteorológovia.

Rovnakú výstrahu vydal SHMÚ aj na nedeľu (15. 8.). Platiť ale bude už vo všetkých okresoch na juhu Slovenska. Okrem už spomínaných okresov treba s horúčavami počítať aj v okresoch Revúca, Rožňava, Košice, Košice-okolie a Sobrance.

Vylúčené nie sú ani búrky

Ako upozorňuje portál imeteo.sk, počas víkendu sa bude v našej oblasti vytvárať aj kopovitá oblačnosť, z ktorej sa môžu následne sformovať búrky.

Počas soboty by sa búrky mali vyskytovať predovšetkým v severnej polovici nášho územia a to predovšetkým v oblasti hôr. V nedeľu sa už búrky môžu objaviť prakticky na celom našom území. Víkendové búrky budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami a ojedinele aj krúpami.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM