Martin Sýkora Správy Regióny

Vily a mestský park: Vysoké Tatry pokračujú v záchrane kultúrnych pamiatok

Mesto Vysoké Tatry pokračuje v rekonštrukcii kultúrnych pamiatok, ktoré má vo svojom vlastníctve. Celkové náklady už skôr presiahli miliónovú hranicu.

Ilustračný obrázok k článku Vily a mestský park: Vysoké Tatry pokračujú v záchrane kultúrnych pamiatok
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na rade je lomnický park

Po zachránení chátrajúcich víl Alica, Flóra, Ilona a čiastočne aj Iskra, je cieľom zachrániť park v Tatranskej Lomnici. „Momentálne sa snažíme o získanie prostriedkov na postupnú komplexnú renováciu parku, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti národnej kultúrnej pamiatky Hotel Lomnica. Pripravujeme štúdiu na obnovu tohto parku, ktorá sa týka chodníkov, fontány i altánku, kde pravidelne organizujeme veľké kultúrne podujatia,“ vyhlásil najdlhšie pôsobiaci primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš. Rekonštrukcia parku by sa mala realizovať v nadchádzajúcich dvoch rokoch. O tom, koľko bude nutné do obnovy parku preinvestovať, rozhodne štúdia a projekt.

Zdroj: TASR

Preinvestovali sa už milióny eur

Vysoké Tatry doteraz na záchranu kultúrnych pamiatok vo svojom vlastníctve – víl Alica, Flóra, Ilona a Iskra – ako aj Švajčiarskeho domu, preinvestovalo v uplynulom období vyše dvoch miliónov eur. Kompletnou rekonštrukciou prešli vily Alica, Flóra aj Ilona, no a z väčšej časti je už tiež zrekonštruovaná Vila Iskra v Novom Smokovci, v ktorej sa nachádza aj detská škôlka.

„O dva roky sa začne obnova podkrovia, inventára, dôjde tiež ku kompletnej výmene sociálnych zariadení a elektroinštalá­cie,“ doplnil tatranský primátor Ján Mokoš.

Ako ďalej zdôraznil, všetky stavby sa realizujú pod odborným dohľadom Krajského pamiatkového úradu Prešov, pracovisko Poprad – Spišská Sobota. Vila Iskra bola postavená v roku 1907, obnovenú už má fasádu, vymenené sú tiež okná, balkóny i terasu. Vila dostala nové izolácie a dlažby. Mesto ešte zainvestuje aj do Švajčiarskeho domu, ktorý bol postavený v roku 1856, a kde sa momentálne nachádza nosičské múzeum, kaviareň aj ubytovanie. Do tejto pamiatky bolo preinvestovaných 78 tisíc eur – realizovali sa práce v interiéri, ako aj exteriéri. Následne samospráva za 9 tisíc investovala do kotolne a komína. Dnes sa tu v hodnote 4 tisíc eur dokončujú balkóny a terasy, sfinalizované budú ešte v tomto roku.

Zdroj: TASR

Ako sa dnes vily využívajú?

Prvou opravenou budovou z historických pamiatok vo vlastníctve mesta bola Vila Alica v Starom Smokovci. Táto budova bola postavená v roku 1889 a meno dostala po dcére prvého prezidenta ČSR Tomáša Garriguea Masaryka. Dnes sa v tejto budove nachádza mestská knižnica a v hornom podlaží sídli spolok horských vodcov a Združenie cestovného ruchu. Komplexnou obnovou tiež prešla aj druhá najstaršia budova v Starom Smokovci – Vila Flóra, postavená v roku 1861. Rekonštrukcia budovy stavbári zvládli za štyri mesiace, a to aj vrátane modernizácie technického vybavenia.

„Veľkým prínosom je vytvorenie využiteľného podkrovia, kde vznikol priestor pre ďalšie exponáty Tatranskej galérie,“ vysvetlil vedúci oddelenia investičnej činnosti, opráv a údržby Mestského úradu vo Vysokých Tatrách Jozef Gál.

Finančne najnáročnejšou bola oprava Vily Ilony zo Starého Smokovca. Objekt z roku 1879 bol takmer celý úplne rozobratý a znovu poskladaný. „Po rekonštrukcii budova spĺňa požiadavky na energetickú náročnosť dnešnej doby. Pri jej obnove bol zachovaný jej pôvodný vonkajší vzhľad,“ dodal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Zdroj: TASR

Náklady cez dve mega

Koľko sa preinvestovalo do obnovy kultúrnych pamiatok vo vlastníctve mesta:

OBJEKT PREINVESTOVANÁ ČIASTKA
Vila Ilona 750 000 EUR
Vila Alica 600 000 EUR
Vila Flóra 420 000 EUR
Vila Iskra 300 000 EUR
Švajčiarsky dom 91 000 EUR

Zdroje, z ktorých sa rekonštrukcie financovali: Finančný mechanizmus EHP, Nórsky finančný mechanizmus, Mesto Vysoké Tatry, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Ministerstvo financií SR, Štátny rozpočet SR

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM