han Zo Slovenska

Viskupič chcel zlepšiť gastru podmienky: NARAZIL na tvrdý odpor Matoviča! Znovu sa URAZÍ?

Predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS) v utorok navrhol zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na gastro až na rok namiesto troch mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Viskupič chcel zlepšiť gastru podmienky: NARAZIL na tvrdý odpor Matoviča! Znovu sa URAZÍ?
Zdroj: TASR/Roman Hanc , TASR/Martin Baumann

Ak by takýto pozmeňujúci návrh v pléne prešiel, minister financií avizoval, že stiahne celý návrh zákona a DPH tak nebude znížená pre športoviská a gastro ani na tri mesiace. Odôvodnil to chýbajúcimi dodatočnými zdrojmi.

Na webe Národnej rady (NR) SR je už zverejnený pozmeňujúci návrh poslanca Karola Kučeru (OĽANO) k vládnej novele zákona o DPH, ktorý hovorí o trojmesačnom znížení DPH na 10 %, a to nielen na lanovky či vleky, ale aj na reštauračné a stravovacie služby.

„Zimné športoviská majú počas tých troch mesiacov gro svojej ročnej činnosti, takže tam tie tri mesiace dávajú zmysel,“ skonštatoval Viskupič s tým, že gastro je v inej situácii a len tri mesiace tomuto sektoru nepomôžu.

Navrhol preto zníženie DPH pre gastro na celý rok 2023.

Môže vás zaujímať:

Zakročil Matovič

Matovič následne vyzval plénum na zodpovedné správanie voči verejným financiám. „Zatiaľ neboli prijaté žiadne nové zdroje do našich verejných financií, zatiaľ toto plénum neprijalo žiadne zvýšenie iných daní, z ktorých by sme mohli rozdávať. Čiže v prípade, ak tento pozmeňujúci návrh prejde, sťahujem celý návrh zákona. To znamená nebude znížená DPH v športoviskách a v gastre ani na tri mesiace,“ upozornil.

Ako rozhodli?

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa dočasne na tri mesiace zníži na 10 %, a to nielen na lanovky či vleky, ale aj na reštauračné a stravovacie služby. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Karola Kučeru (OĽANO) k vládnej novele zákona o DPH, ktorú v utorok schválila Národná rada (NR) SR.

Znížená sadzba dane na 10 % sa má uplatňovať do konca marca 2023. Týka sa prepravy osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, uplatňovať sa bude aj na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení a na vstupné do umelých kúpalísk. Je to odôvodnené vysokou energetickou náročnosťou.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM