Nina Táborská Správy

Víťaz volieb Fico: Vznikla nám povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu

Treba spraviť všetko preto, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, myslí si líder strany Smer-SD. Zároveň sa netají tým, že pre svoju stranu očakával výsledok na úrovni 33 percent

Ilustračný obrázok k článku Víťaz volieb Fico: Vznikla nám povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu
Zdroj: TASR

Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby, a preto mu podľa jeho predsedu Roberta Fica vzniká povinnosť pokúsiť sa zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu.

Poskladať nový kabinet nebude ľahké, pričom to bude trvať dlhšie ako obyčajne, myslí si Fico. „Určite treba spraviť všetko pre to, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, ani žiadne iné experimenty, ktoré by narušovali predstavu o parlamentnom demokratickom systéme,“ konštatoval.

Potvrdil, že podľa všetkého už dnes začne s prvou komunikáciou. Pripomenul, že Smer-SD pred voľbami nevylúčil žiadnu politickú stranu zo spolupráce. „Bolo by predčasné, keby som teraz naznačoval, ktorým smerom sa chceme pustiť,“ dodal. Poznamenal, že prvé predbežné rokovania ukážu existenciu partnerov na zostavenie zmysluplnej vlády.

„Vždy treba mať k dispozícii solídnu nadpolovičnú väčšinu a na základe toho by sa dalo uchádzať o získanie poverenia na zostavenie novej vlády,“ priblížil ďalšie kroky.

Fico sa netajil tým, že pre svoju stranu očakával výsledok na úrovni 33 percent. Ten aktuálny však označil za solídny. „Sme niekde na úrovni roku 2006, keď sme prvýkrát vstupovali do vlády,“ pripomenul. Považuje to za daň za dlhovekosť v politike. „S tým musíte rátať,“ uzavrel.

Sledujte tiež: Politické zemetrasenie. Čakajú nás predčasné voľby?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM