Aktualizované Nina Táborská Správy

SLEDUJEME ONLINE: Hrozí Slovensku "skupinové" manželstvo?

Voľby priniesli viacero prekvapení. Prvenstvo Smeru má trpkú príchuť, bodujú Sulík, Kotleba a Kollár. KDH zostalo pred bránami parlamentu. Kto bude vládnuť Slovensku?

Ilustračný obrázok k článku SLEDUJEME ONLINE: Hrozí Slovensku "skupinové" manželstvo?
Zdroj: TASR

Slováci posunuli do Národnej rady osem strán. Po prvý raz od pádu totality nebudú mať v pléne zastúpenie kresťanskí demokrati. Kto zostaví vládu a ako dlho vydrží vynútená koalícia?

Online:

19:53 Vážení čitatelia náš online sme zavreli. Ďalšie informácie o voľbách 2016 nájdete v sieti portálov dnes24.sk už zajtra.

19:41 Strana Smer-SD je víťazom volieb, potvrdila to štátna volebná komisia. Oficiálne výsledky parlamentných volieb 2016 nájdete tu: Politickí harcovníci dostali studenú sprchu, žolíkmi volieb multiotec a župan označený zahraničím za fašistu

19:30 S počítaním hlasov skončila komisia dnes o pol piatej poobede, aké konkrétne problémy sa vyskytli Eva Chmelová zatiaľ nekonkretizuje.

19:25 Pred voľbami polícia zaznamenala osem prípadov volebnej korupcie. „Polícia pred volebným dňom zaznamenala celkovo dvadsať prípadov porušenia zákona, išlo napríklad o ohováranie,“ vysvetlil viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

19:17 Najväčšiu účasť zaznamenal Senec a Pezinok, najnižšia volebná účasť bola v Michalovciach a Trebišove.

19:11 „Spracovanie údajov bolo tohto roku komplikované a veľmi zdĺhavé. Pri každých voľbách sa však vyskytne prípad, kedy sa ľudia rozhodnú nejakým spôsobom znepríjemniť Štatistickému úradu prácu,“ uviedla zapisovateľka Štátnej volebnej komisie Eva Chmelová.

19:06 „Voľby prebehli pokojne. Na zabezpečení sa podielalo takmer 5-tisíc policajtov, okrem toho boli ďalšie stovky policajtov v teréne. Polícia zabezpečovala pokojný piebeh volieb a ochranu jednotlivých volebných komisií a objektov,“ uviedol viceprezident Policajného zboru. gen. Ľubomír Ábel.

Polícia v priebehu volebného dňa zaznamenal 51 podnetov, v dvoch začala trestné stíhanie a 13 priestupkov, ktoré už polícia objasnila.

19:00 Tlačová beseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán aktuálne zasadá kvôli informovaniu o oficiálnych číslach z parlamentných volieb 2016. Voľby podľa komisie prebehli usporiadane a korektne. Najväčšiu pozornosť vzbudil prípad z obce Borovce pri Piešťanoch, kde vzniklo podozrenie, že volička z obce odovdzala viacero hlasov. Informuje predseda komisie Eduard Bárány. „Výsledky však tento fakt nijakým spôsobom neovplyvnil,“ vysvetlil.

18:36 O 19:00 hodine by sme mali poznať oficiálne výsledky volieb

OFICIÁLNE VÝSLEDKY

17:54 Mimoparlamentná strana OKS vidí tri príčiny úspechu extrémistických a nesystémových strán. Na Slovensku sa podľa nej trvalo ignoruje potreba vyrovnať sa s minulosťou, a to nielen fašistickou, ale aj komunistickou. Ďalej OKS vníma mäkký postoj polície a prokuratúry k prejavom rasovej a náboženskej neznášanlivosti, či priamo k rasovo motivovanému násiliu. Za tretí dôvod označila dlhodobé neriešenie často zložitej situácie v niektorých regiónoch Slovenska.

17:15 Volebný víkend priniesol niekoľko prekvapení. Vidno to aj na tvárach politických lídrov… Pozrite si výber fotografií TU.

16:52 Za výsledok volieb nesie zodpovednosť každý politik, vrátane prezidenta SR Andreja Kisku. Povedal líder Smeru-SD Robert Fico v TA3. „Pán prezident tiež niečo konal počas kampane. Každý z nás urobil nejaké chyby a prejavilo sa to vo výsledkoch. Ľudia rozhodli a na ľudí sa nehodno hnevať. Takto to je, musíme s tým žiť. Nenariekam, rešpektujem výsledky volieb,“ uistil Fico.

16:48 V okrese Pezinok zvíťazil Smer-SD, v okrese Senec strana SaS.

16:26 V okrese Malacky vyhrala voľby 2016 strana Smer-SD, ktorá získala 26,92 percent z celkového počtu 35.014 odovzdaných platných hlasov.

16:05 Prezident Andrej Kiska sa vrátil do paláca, zrušil svoj program v Jasnej, kde mal sledovať Svetový pohár v lyžovaní. Bude sa venovať komplikovanej politickej situácii po voľbách. Možno už dnes začnú rokovania o zostavení novej vlády. Informuje o tom RTVS na svojom Facebook profile.

15:35 Príčinou neúspechu KDH je strata vlastnej identity i personálna opotrebovanosť ľudí vo vedení hnutia. V súvislosti s volebnou porážkou kresťanských demokratov to povedal politológ Juraj Marušiak. Volebný výsledok, ktorý hnutiu zavrel brány parlamentu, je podľa politológa výsledkom absencie vlastných tém vo verejnej diskusii. „Vždy sa len pridali k tomu, čo vymyslel niekto iný. Napríklad aj témy a diskusie, s ktorými prišla Aliancia za rodinu,“ upozornil.

15:22 Hádam nič neopísalo stav nášho školstva lepšie, ako výsledky volieb. Aj tak hodnotia diskutéri na sociálnych sieťach neoficiálne výsledky volieb. Najviac sa hovorí o troch menách – Kotleba, Kollár a Sulík.

15:14 Obyvatelia Nitrianskej župy dali najviac hlasov Smeru, v parlamente by radi videli aj ďalších sedem strán.

14:50 Slovensko zrejme stojí pred predčasnými voľbami. S Marianom Kotlebom zatiaľ nepočíta ani jedna z parlamentných strán, prekážkou v možných koalíciách bude podľa politického analytika strana Bélu Bugára. Čítaje viac: Čakajú nás predčasné voľby? Analytik to nevylučuje

14:40 Smer by podľa svojho podpredsedu Petra Pellegriniho o zostavení vlády mohol rokovať s viacerými stranami. „Vidím päť relevantných strán, ktoré oslovíme na spoluprácu,“ uviedol.

14:30 Najúspešnejšou stranou parlamentných volieb 2016 v Bratislave bola strana SaS, ktorá z celkového počtu 257.505 platných hlasov získala 68.767, čo je 26,70 percenta.

14:14 Výsledky vvolieb treba rešpektovať, vzišli z demokratickej voľby občanov SR. Zároveň sa ukázalo, že tu asi treba na niečo zmeniť. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Dôležité ako uviedol je, aby sa na základe výsledkov vytvorila vláda národnej zodpovednosti. „Je to nevyhnutné tak voči občanom, ako aj zahraničiu a tiež v súvislosti s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ,“ zdôraznil Mihók.

14:08 Na záver diskusie nezabudli poďakovať voličom, že im dali svoj hlas.

14:05 Politici v diskusnej relácii TV Markíza neukázali, že sa dokážu dohodnúť. Predviedli pravý opak, nechýbali slovné duely ani vyťahovanie pomyselných kostlivcov zo skrine.

13:56 Po desiatkach minút debaty pred televíznymi kamerami došlo aj na prípadné programové prieniky a rozpory potenciálnych koaličných strán. Kaliňák nevidí dôvod na to, aby budúcu vládu neviedol Robert Fico. „Robert Fico má gigantický náskok v počte preferenčých hlasov, ľudia si za premiéra vybrali jeho,“ dodal.

13:53 Bugár zopakoval už skoršie vyjadrenie, že nevylučuje ani predčasné parlamentné voľby.

13:51 Diskusia medzi lídrami politických strán občas pripomína súkromnú hádku. Došlo už aj na slová, ako „klamanie v priamom prenose“ či „neskáčte mi do reči“.

13:49 Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák obhajuje straníckeho šéfa Roberta Fica. „Našou úlohou je, aby predstavili do predsedníctva vládu, ktorá to bude schopná ustáť,“ zhrnul. Predpokladá, že dohody o vládnej koalícii môžu trvať dlho.

13:48 „Do volieb sme konkurenti, teraz poďme urobiť hrubú čiaru,“ vyzval Richard Sulík Bélu Bugára.

13:45 „Ak vláda má mať 76 hlasov a dvaja povedia, že toto neurobím, tak to je potom katastrofa,“ naznačil líder strany Most-Híd Béla Bugár možné riziká spolupráce so stranou OĽaNO-NOVA.

13:40 Marian Kotleba poďakoval voličom i „Pánu Bohu“. Strana ĽS-Naše Slovensko stojí podľa neho na „národnom, kresťanskom a sociálnom piliery“.

13:39 Diskusiu oživujú prestrelky medzi šéfmi politických strán, predmetom rozporov je „chytanie“ potenciálnych koaličných partnerov za slovíčka.

13:33 „Je to pomalší štart, ako sme čakali,“ priznal Radoslav Procházka, líder #Siete, ktorá nenaplnila predvolebné očakávania.

13:30 Lídri strán, ktoré prekročili päťpercentnú hranicu pre vstup do parlamentu, odrážajú otázky o povolebnej spolupráci. V diskusnej relácii TV Markíza si na úvod zavtipkovali, za pomyselným okrúhlym stolom nechýba ani kontroverzný líder ĽS-Naše Slovensko Marian Kotleba.

13:03 Víťazom parlamentných volieb v Trnavskom kraji sa stala strana Smer-SD so ziskom 22,99 percent voličských hlasov. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami v roku 2012 stratila strana 12,66 percent voličských hlasov. Druhou najsilnejšou stranou je v kraji OĽaNO-NOVA (11,65 percent).

Čítajte viac tu: Neoficiálne výsledky: V Trnavskom kraji zvíťazil Smer, druhý skončil Most-HÍD. Ako dopadli ostatné strany

13:01 „My máme skutočný a jasný program – desatoro základných téz – a na mieste politických kolegov by som to nepodceňoval. Ľudí vieme veľmi dobre zmobilizovať, nemusíme im dávať ani guláš ani Nikodýma,“ uviedol v diskusii RTVS Milan Uhrík ĽSNS.

12:58 „Toto nie že nevydrží štyri roky, toto ani nevznikne,“ uviedol Boris Kollár na margo zostavenia vlády po otázke redaktorov RTVS.

12:53 Ľudia sa na sociálnej sieti Facebook mobilizujú a v Bratislave plánujú antifašistický pochod „Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete!“

„Dočkali sme sa času, kedy si ľudia zvolili v parlamentných voľbách fašistov. Naši starí otcovia, ktorí bojovali za našu slobodu sa obracajú v hroboch. Ocitli sme sa na medzníku histórie, kedy zápasíme o charakter našej spoločnosti,“ píšu organizátori v podujatí na sociálnej sieti. Pochod sa má uskutočniť už tento pondelok o 18.00 na Námestí SNP v Bratislave.

12:48Je povinnosťou každého predsedu strany si spolu sadnúť a nejde tu o to, kto je odkiaľ,“ uviedol Danko z SNS.

12:38 „Jeden z dôvodov, prečo voľby dopadli tak, ako dopadli, je presným dôkazom aj dnešná 40-minútová diskusia bez podstaty,“ uviedol Procházka v RTVS.

12:35 „Pri takomto množsve strán, toré prešli do parlament, to nebude vôbec jednoduché usporiadať – garantujem, že to budú veľmi zaujímavé rokovania a bude sa ťažko hľadať aj väčšina. Nie som si istý, či by takéto zoskupenie mohlo vydržať štyri roky, nie som ale veštec“ uviedol Peter Pellegrini.

12:33 „My sme konzistentí, nehráme divadlo, nekrútime sa a podporujeme pravicovú vládu. Jediní koho vylučujeme zo spolupráce sú Kotlebovci,“ uviedol Boris Kollár.

12:31 Sobotňajšie voľby do slovenského parlamentu spôsobili mohutné politické zemetrasenie, konštatovalo dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság. Strana premiéra Roberta Fica Smer-SD dosiahla Pyrrhovo víťazstvo a neonacisti vedení Marianom Kotlebom popreli všetky výsledky prieskumov, pričom hravo prekročili prah potrebný na vstup do Národnej rady SR. Most-Híd je opäť v parlamente a SMK sa tam opäť nedostala, zhrnul výsledky denník.

12:26 „Netvárme sa, že SNS je veľký vyvrheľ. Volič rozhodol a stranu SNS už nevedie človek, ktorý je mimoriadnym problémom,“ uviedol na margo poznámky Igora Matoviča Richard Sulík.

12:24 „Raz sme povedali, že so Smerom nikdy a jednoducho to platí,“ hovorí Matovič, podľa ktorého je tu jedná možnosť, že SNS a Most-Híd si sadnú za jeden stôl, zabudnú na minulosť a spravia za ňou hrubú čiaru. „Je lepšie sadnúť si a povedať, si – čo bolo, to bolo – alebo radšej mať ďalšie voľby?“ pýta sa predseda OĽaNo v diskusnej relácii RTVS.

12:22 Tlačová agentúra AP výsledky volieb po sčítaní väčšiny hlasov označila za „prekvapivý vývoj“. AP zdôraznila, že ĽSNS označuje NATO za teroristickú organizáciu a opakovane slovne útočí na Európsku úniu a spoločnú európsku menu.

Tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti spresnila, že vodca ĽSNS v minulosti čelil niekoľkým obvineniam zo šírenia rasizmu a fašizmu, ale nebol súdne trestaný. Predvolebná kampaň tejto strany bola podľa DPA založená na podnecovaní verejnosti proti utečencom a rómskej menšine.

12:18 Výsledkom parlamentných volieb na Slovensku je výrazný pokles popularity strany Smer-SD premiéra Roberta Fica, uviedol v prvej reakcii na slovenské voľby európsky internetový týždenník Politico. Podľa Politico je Fico známy pre svoje populistické politické ťahy vrátane bezplatného cestovania vlakom pre študentov a dôchodcov alebo vratiek za plyn krátko pred voľbami.

12:16 Spoluprácu s SNS si nevieme predstaviť, rovnako ako fakt, že by sme tomali meniť, hovorí Béla Bugár. "Kolegovia ako pán Sulík hovoria, že so Smerom nie a od nás sa očakáva, aby sme cúvli?”

12:14 „Výsledky sú pod očakávaniami, ktoré sme mali,“ uviedol Radoslav Procházka, ktorého strana #Sieť do parlamentu prešla tesne. „V týchto volbách sme neuspeli,“ dodal. Víťazom volieb sú pre neho ľudia, ktorí prišli včera voliť.

12:11 Keby Bugár a Danko vedeli spolupracovať, mohla by sa zostaviť ľavicová aj pravicová vláda, uviedol v RTVS predseda SaS Richard Sulík.

12:09 Andrej Danko spoluprácu s Kotlebom vylučuje. “*Vrámci strany si musím vypýtať mandát, aby som určil ďalšiu víziu strany,”* uviedol v diskusnej relácii.

12:06 V Nitrianskom kraji vyhral Smer-SD, do parlamentu by sa nedostala Sieť. Druhou najsilnejšou stranou v kraji je Most-Híd.

12:04 “Bude to väčšia koalícia,” komentuje výsledok volieb Peter Pellegrini. "Je logické, že počty dnes neumožňujú vytvoriť dvojkoalíciu a budeme musieť rokovať s ostatnými stranami,” uviedol predseda parlamentu v RTVS.

12:00 V Banskobystrickom kraji vyhrala voľby strana Smer-SD (29,25 percent). Druhou najsilnejšou stranou bola SaS 10,58 percent, ĽS Naše Slovensko dosiahlo 10,45 percent.

11:58 Poslednou zápisnicou, na ktorú sa čaká pre skompletizovanie výsledkov parlamentných volieb, je zápisnica z Okresnej volebnej komisie v Piešťanoch. Komisia nemá zápisnicu z obce Borovce, kde polícia preveruje oznámenie pre prečin marenia volieb, obyvateľka obce volila dvakrát.

„Skutočnosť zistila predsedníčka volebnej komisie v Borovciach.Podľa nej jedna žena z obce volila nielen vo volebnej miestnosti, ale jej meno bolo rukou pripísané aj do zoznamu tých, ktorí volili do prenosnej volebnej urny," uviedla policajná hovorkyňa.

11:42 Po zrátaní 5722 okrskov bola volebná účasť 59,82 percent. Slováci si v sobotu volili poslancov do NR SR už po deviaty raz. O priazeň voličov sa uchádzalo 2882 kandidátov z 23 politických subjektov.

11:29 Sny o proreformnej vláde, ktorá by posilnila právny štát, bojovala proti korupcii a zabezpečila proeurópske smerovanie, sa skončili. V reakcii na neoficiálne výsledky to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. „Stalo sa to, čo málokto očakával. Zobudili sme sa do iného Slovenska, ako sme si mysleli, že žijeme. Sny o proreformnej vláde skončili. Máme v parlamente dve antisystémové strany, jednu radikálnu,“ povedal.

11:24 V Košickom kraji, podobne ako v Prešovskom, vyhrala strana Smer-SD (27,95 percent). KDH na čele s Jánom Figeľom by sa tu do parlamentu dostalo, dosiahlo 5,31 percent.

11:22 Je to katastrofa kresťanskej demokracie na Slovensku, hovorí politológ Ján Baránek v súvislosti s výsledkami parlamentných volieb 2016 pre kresťanskodemo­kratické strany. „Tri takéto strany, KDH, SDKÚ-DS i #Sieť, vo voľbách prepadli, takže na tejto strane politického spektra sa bude musieť niečo udiať,“ upozornil Baránek.

Politológ nečakal taký výrazný pokles Smeru-SD ani výsledok Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu. „Nerozhodli o tom prvovoliči, Kotleba má svojich voličov, ten záber voličskej základne je širší,“ uviedol.

11:15 Slovensko má roztrieštený parlament a fašistov v ňom píšu európske médiá. Robert Fico, hoci je víťazom volieb, bude mať ťažkosti pri zostavovaní vládnej koalície, domnievajú sa francúzsky denník Le Monde i belgická televízna stanica RTBF.

Le Monde pripomína, že k tomuto problému treba pridať účasť extrémnej nacionalistickej pravicovej strany, ktorá sa po prvý raz dostala do lavíc parlamentu, len niekoľko mesiacov predtým, ako Slovensko preberie rotujúce predsedníctvo v Európskej únii.

11:13 Na plote slovenského veľvyslanectva v Bruseli od rána visí transparent s textom „Slovakia voted Nazis“ (Slovensko volilo nacizmus), píše DenníkN.

11:11 V Žilinskom kraji vyhrala voľby do NR SR strana Smer–SD, do parlamentu by sa dostalo aj KDH. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, Smer-SD získal v ŽSK 31,5 percent hlasov. V porovnaní s parlamentnými voľbami v roku 2012 stratil takmer 21 percent voličov.

11:09 Kotlebova strana ďakuje Bohu a voličom, „začína boj za oslobodenie SR“.

11:01 „Vážime si každý hlas, a preto budeme pokračovať v hodnotovej politike, ktorá je dôležitá pre celé Slovensko,“ povedal predseda strany KDH Ján Figeľ počas krátkeho brífingu strany. Po sobote KDH nebude mať zastúpenie v NR SR. „Považujeme to za výrazný neúspech,“ uviedol, pričom základným cieľom hnutia je teraz vrátiť KDH do parlamentu.

Na otázku, ako si vysvetľuje dôvody volebného neúspechu, Figeľ odvetil, že je to celá séria zrejmých dôvodov. KDH je pripravené vyvodiť z volebného výsledku hnutia politickú zodpovednosť.

10:53 „Je to vôľa ľudí, s tým nemôže nikto nič urobiť,“ vyjadril sa Robert Fico k výsledkom volieb. Zostavenie stabilnej vlády vidí reálne. „Niekto možno bude musieť urobiť historické kompromisy,“ uviedol Fico no nekonkretizoval kto.

10:50 Je to druhý najhorší spôsob, akým sa mohli skončiť voľby. Politológ Rastislav Tóth to skonštatoval pri hodnotení výsledkov sobotňajšieho hlasovania vo voľbách do NR SR. Podľa Tótha by aktuálny výsledkový variant negatívne prekonalo iba to, ak by 20 strán získalo po päť percent.

10:40 Predčasné voľby nemôže nikto vylúčiť. Most-Híd môže vylúčiť len to, že nebude spolupracovať s SNS. Uviedol Béla Bugar v RTVS. Otázka predčasných volieb je podľa predsedu strany reálna. „Ako môžno zostaviť stabilnú vládu z tohto zoskupenia? Nevidim takú možnosť,“ pýta sa.

10:36 Oficiálne výsledky volieb zverejní Štátna komisia pre voľby a financovanie politických strán večer.

10:14 „Vstup Koltebovej strany do parlamentu nie je dôsledok migrantov, ale dôsledok neriešenia rómskej otázky,“ upozornil vedecký pracovník Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník v rámci volebného štúdia verejnoprávnej RTVS. Dodal, že strana Smer sa tejto otázke do určitej miery vyhýbala, nemala ju ako prioritu. Budúci kabinet by mal podľa neho riešiť problém starnutia slovenskej populácie, nedostatku pracovných síl a začlenenie rómskej komunity.

10:01 Ani dvanásť hodín po zatvorení volebných miestností nepozná Slovensko výsledky hlasovania zo všetkých volebných okrskov.

10:00 Hádam nič neopísalo stav nášho školstva lepšie, ako výsledky volieb, píšu diskutéri na sociálnych sieťach. Najviac skloňujú mená Kotleba, Sulík a Kollár. Viac sa dočítate Následky politického zemetrasenia na sociálnych sieťach: Nezáleží kto vyhral, nadáva sa na všetkých.

9:37 Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nerieši, aká vláda by bola najlepším partnerom na diskusiu o zmene financovania metropoly. „Nech bude vláda akákoľvek, vždy budem u nej presadzovať záujmy Bratislavy,“ uviedol pre spravodajskú televíziu Tablet.TV

9:21 Ján Figeľ, šéf KDH, ktorá sa nedostala do parlamentu, kritizoval cirkev za to, že sa časť kňazov nedostatočne vymedzila voči Marianovi Kotlebovi. „Sme pripravení niesť zodpovednosť tak ako ju nesiem roky,“ reagoval na otázku, či je pripravený prevziať zodpovednosť za volebný výsledok.

9:12 České médiá považujú za najväčšie prekvapenie volieb úspech strany Mariana Kotlebu Ľudová strana – Naše Slovensko. „V parlamente, kde sú neonacisti z Ľudovej strany Naše Slovensko alebo čistí populisti formácie Smer rodina Borisa Kollára, je zrazu i Slovenská národná strana Andreja Danka „štandardnou stranou“, hoci zo svojho tvrdého nacionalizmu ustúpila iba opticky,“ hodnotí pre idnes.cz komentátor Ľuboš Palata.

9:00 V Trenčianskej župe bodoval celoslovenský víťaz – stana Smer-SD. V porovnaní s poslednými parlamentnými voľbami však v trenčianskej samospráve stratila takmer 20 percent voličov.

8:54 Sčítavania výsledkov mohli podľa medializovaných informácií poznačiť aj problémy so systémom.

8:50 Aj keď líder SNS Andrej Danko vylúčil počas volebnej noci povolebnú spoluprácu so stranou kontroverzného Mariana Kotlebu, na kandidačnej listine národniarov sa pred hlasovaním objavil hajlujúci nominant. Pre škandál s hajlovaním vo vani SNS napokon stiahla č. 103 Martina Patoprstého z kandidátky.

8:43 Sčítavanie výsledkov sprevádzajú problémy. V posledných parlamentných voľbách boli neoficiálne výsledky zo sto percent okrskov známe už počas volebnej noci.

8:41 Zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán Eva Chmelová uviedla, že zatiaľ majú zhruba polovicu zápisníc z celkových 49 volebných obvodov. Nevedela odhadnúť, ako dlho potrvá, kým budú môcť zverejniť oficiálne dáta.

8:36 Chýba už len 0,04 percenta okrskov – jedna zápisnica z Bratislavského a jedna z Trnavského kraja.

8:27 Výsledkom parlamentných volieb je pat. Určite je to patová situácia, potvrdil politolóog Matej Rybář vo volebnom štúdiu verejnoprávnej RTVS.

8:23 Sociológ Michal Vašečka nevidí priestor na vznik pravicovej vlády, o ktorej podľa neho „básni“ líder SaS Richard Sulík. „Je tam veľa ega na meter štvorcový a zásadné rozpory,“ dôvodí.

8:20 Dnešná noc nepriniesla prekvapenie len niektorým politickým lídrom a voličom, ale aj cestujúcim v bratislavskej električke. „V električke číslo 3 už kotlebovci oslavovali, celú cestu opití holokrkí a zamaskovaní spievali hymnu Naše Slovensko. A vykrikovali Podbrezová! Pokúsila som sa ich natočiť, vulgárne mi nadávali a všetci ľudia sa báli!',“ cituje svoju novinárku Evu Čobejovú .týždeň.

8:14 Politológ Marek Rybář vo volebnom štúdiu verejnoprávnej RTVS potvrdzuje, že siedme voľby v novodobej histórii Slovenska priniesli viacero prekvapení. Na jednej strane spomenul úspech nových a radikálnych politických strán, na druhej strane prepad Smeru a historický neúspech kresťanských demokratov.

8:11 „Premiér Fico nemá prebúdzať démonov minulosti reakciami na utečencov,“ pripomína sociológ Michal Vašečka skoršie varovanie odborníkov. Výsledkom hry s ohňom je podľa neho fakt, že Smer má menej ako čakal. „Naopak, máme tu strany, ktoré sú antisystémové v parlamente,“ do­dal.

8:09 Prezident Andrej Kiska zrušil program v Jasnej, kde sa koná svetový pohár v lyžovaní. Ďalšie plány hlavy štátu nie sú známe.

08:05 Víťaz volieb Fico: Vznikla nám povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu. Treba spraviť všetko preto, aby ani nebola pravdepodobnosť predčasných parlamentných volieb, myslí si líder strany Smer-SD. Zároveň sa netají tým, že pre svoju stranu očakával výsledok na úrovni 33 percent.

08:00 Ani desať hodín po zatvorení volebných miestností neboli sčítané všetky hlasy.

7:55 Hlasy zo zahraničia sú zrátané.

7:41 Predstavitelia KDH sa vyjadria až po oficiálnych výsledkoch. Rovnako tak aj Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu.

7:30 Podiel odovzdaných zápisníc okrskových komisií je podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR aktuálne 99,38 percent, podiel platných hlasov 98,55 percent.

7:23 Otáznik visí nad KDH, ktoré má po spočítaní 99,38 percenta okrskov 4,94 percenta hlasov. Hrozí tak, že po prvý raz od pádu totality nebude mať v pléne svojich zástupcov.

7:13 Rúhal by som sa Bohu, keby som sa z výsledku v parlamentných voľbách netešil, povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Možnú povolebnú spoluprácu so stranou Mariana Kotlebu vylúčil. Pre voľbami pritom stiahol z kandidačnej listiny hajlujúceho kandidáta č. 103 Martina Patoprstého pre škandál s hajlovaním vo vani.

7:05 Po Smere-SD najviac hlasov získala SaS (11,69 %), Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA (10,8 %). Okrem nich sa do parlamentu dostanú aj SNS (8,7 %), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (8,12 %), ďalej Sme rodina – Boris Kollár (6,6 %), Most-Híd (6,54 %) a #Sieť dostala od voličov 5,53 %.

Čítajte viac: Neoficiálne výsledky z 99 % okrskov: Smer je víťaz i porazený. Aké sú ďalšie prekvapenia volieb

7:02 Smer-SD vyhral po štvrtý raz parlamentné voľby. Po sčítaní 95,47 percent okrskov získal najviac, 28,53 percent. Úspešných v boji o kreslá do Národnej rady SR je ešte sedem strán.

7:00 Ani deväť hodín po zatvorení volebných miestností neboli sčítané všetky hlasy. Štatistický úrad pritom avizoval, že prvé dáta z okrskových volebných komisií by mohli byť známe už necelú hodinu po hlasovaní.

Zdroj: TASR/ Dnes24

Víťazi a porazení. Kto bude vládnuť Slovensku
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM