Zo zahraničia

Víťazi Eurovízie 2022: Zvíťazili sme a čoskoro zvíťazíme aj vo vojne!

Podľa niektorých ukrajinských vojakov je úspech folkrapovej ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra v talianskom Turíne predzvesťou toho, že nasledovať budú víťazstvá na bojisku.

Ilustračný obrázok k článku Víťazi Eurovízie 2022: Zvíťazili sme a čoskoro zvíťazíme aj vo vojne!
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci tvrdia, že víťazstvo ich krajiny v pesničkovej súťaži Eurovízia 2022 v noci na nedeľu posilnilo ich morálku. V pondelok o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Zvíťazili sme!

Podľa niektorých ukrajinských vojakov je úspech folkrapovej ukrajinskej skupiny Kalush Orchestra v talianskom Turíne predzvesťou toho, že nasledovať budú víťazstvá na bojisku.

„Zvíťazili sme: dnes v Eurovízii, ale čoskoro zvíťazíme v ukrajinsko-ruskej vojne,“ povedala vojenská zdravotníčka Tetjana.

Vitalij, ukrajinský vojak nasadený severne od hlavného mesta Kyjev, povedal: „Ukázali sme, že vieme nielen bojovať, ale aj veľmi pekne spievať.“

Podpora v čase okupácie

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra sa stala víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 so skladbou „Stefania“.

Päťčlenná formácia vo finále tohto najväčšieho hudobného podujatia svojho druhu na svete porazila ďalších 24 súťažiacich. Rozhodujúcimi boli hlasy divákov, ktorí Ukrajine vyjadrili podporu v čase ruskej okupácie.

Kalush Orchestra vo svojej tvorbe kombinuje folklórne motívy s modernými zvukmi, pričom používa rozličné ľudové nástroje. Skupina je pomenovaná po západoukrajinskom meste Kaluš.

Text autorskej skladby „Stefania“ je koncipovaný ako óda na matku. „Aj keď budú všetky cesty zničené, vždy nájdem cestu domov,“ znie jeden z veršov víťaznej piesne.

Text skladby je výlučne v ukrajinčine. Výpoveď piesne dostala emotívny kontext vo svetle ruského vojenského vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal len dva dni po tom, čo skupina prijala ponuku vystúpiť na Eurovízii.

Prečítajte si aj

Kaluš Orchester z Ukrajiny
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM