han Magazín

Víťazom Eurovízie sa stali hiphoperi z UKRAJINY: Uspeli s pesničkou o matkách! VIDEO

Víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 sa v noci na nedeľu podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra so skladbou "Stefania".

Ilustračný obrázok k článku Víťazom Eurovízie sa stali hiphoperi z UKRAJINY: Uspeli s pesničkou o matkách! VIDEO
Zdroj: TASR/AP

Päťčlenná formácia vo finále tohto najväčšieho hudobného podujatia svojho druhu na svete porazila ďalších 24 súťažiacich. Rozhodujúcimi boli hlasy divákov, ktorí Ukrajine vyjadrili podporu v čase ruskej okupácie.

Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Kalush Orchestra vo svojej tvorbe kombinuje folklórne motívy s modernými zvukmi, pričom používa rozličné ľudové nástroje. Skupina je pomenovaná po západoukrajinskom meste Kaluš.

Zdroj: YouTube.com

Venované mamám

Text autorskej skladby „Stefania“ je koncipovaný ako óda na matku. „Aj keď budú všetky cesty zničené, vždy nájdem cestu domov,“ znie jeden z veršov víťaznej piesne.

Text skladby je výlučne v ukrajinčine. Výpoveď piesne dostala emotívny kontext vo svetle ruského vojenského vpádu na Ukrajinu, ktorý sa začal len dva dni po tom, ako skupina prijala ponuku vystúpiť na Eurovízii.

Ukrajinu mala pôvodne reprezentovať speváčka Alina Pašová. Tá však odstúpila po tom, ako vyšlo najavo, že v roku 2015 vstúpila na územie Moskvou okupovaného Krymského polostrova z ruskej strany, čo Kyjev považuje za nelegálne.

Rusov stopli

Rusko i jeho blízky spojenec Bielorusko boli z aktuálneho ročníka Eurovízie v súvislosti s vojnou na Ukrajine vylúčené.

V poradí 66. ročník Eurovízie sa uskutočnil 10.-14. mája v talianskom meste Turín, keďže vlani v holandskom Rotterdame zvíťazila talianska rocková skupina Maneskin. Súťaž sa konala vo viacúčelovej aréne Pala Alpitour.

Ukrajina zvíťazila na Eurovízii už dvakrát predtým – v roku 2004 triumfovala speváčka Ruslana s piesňou „Wild Dances“ a v roku 2016 speváčka Džamala so skladbou „1944“.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM