Webnoviny - Svet

Vláda na záchranné práce schválila 13,3 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Kabinet Ivety Radičovej vyčlení na záchranné práce po povodniach ďalších 13,3 milióna eur. Dnes o tom rozhodla vláda. Plánuje na to použiť peniaze z rezerv kapitoly Všeobecná pokladničná správa. Štát chce preplatiť mestám a obciam výdavky na záchranárske práce po povodniach, ktoré miestna samospráva doposiaľ vyčíslila na takmer 11,9 milióna eur. Ďalších 1,4 milióna eur minula na povodňové záchranné práce štátna správa.

Vodný živel začal na Slovensku vyčíňať v máji, odvtedy prichádzali ďalšie lokálne povodňové vlny. Vláda minulý týždeň vyčíslila škody na približne 600 až 650 miliónov eur. Z toho škoda na štátnom majetku predstavuje 250 miliónov eur, obce a občania vyčíslili škody na 325,8 milióna eur a samosprávy na 51,2 milióna eur. Tieto sumy ešte navýšia povodne, ktoré cez víkend postihli najmä Hornú Nitru a Turiec. Na zmiernenie následkov škôd na majetku fyzických osôb už kabinet tento rok zo štátneho rozpočtu uvoľnil 25 miliónov eur, pričom 2,7 milióna eur z tejto sumy ešte nepoužil. Takmer 5,75 milióna eur išlo aj na okamžité riešenie poškodenej infraštruktúry štátnych podnikov v oblasti vodného a lesného hospodárstva. V súvislosti so zosuvmi pôdy v obci Nižná Myšľa poskytla vláda aj takmer 1,12 milióna eur na geologický prieskum.

V súčasnosti pretrváva II. stupeň povodňovej aktivity vo viacerých lokalitách Slovenska. Definitívne sumy škôd preto budú uvedené až v Správe o priebehu a následkoch povodní v Slovenskej republike, ktorú na rokovanie vlády predložia minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja a minister vnútra. Kým nebude táto správa k dispozícii, vláda neodporúča osobitne a dodatočne vyčleniť peniaze z rozpočtu na elimináciu následkov škôd, ani na majetky právnických osôb. Doposiaľ štát prispieval na odstránenie škôd po povodniach na cestách, vodovodoch či kanalizáciách v samosprávach až do výšky 80 percent. Miera štátnej pomoci však nie je zákonom určená. Okrem rozsahu škôd ešte nie sú známe ani reálne možnosti štátneho rozpočtu. „Preto nie je možné jednoznačne špecifikovať možnosti štátneho rozpočtu podieľať sa na odškodnení. Prístup štátu odporúčame definovať až v nadväznosti na definitívnu Správu o priebehu a následkoch povodní,“ konštatuje vláda v materiáli.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM