MI Zo Slovenska

Vláda našla milióny na nájomné byty. Kto to zaplatí?

Kritizovaný bankový odvod sa zruší. Banky môžu oslavovať, že sa zbavia poplatku a zrejme ešte aj zarobia na úrokoch. Miliarda eur z odvodu má ísť na štátne projekty.

Ilustračný obrázok k článku Vláda našla milióny na nájomné byty. Kto to zaplatí?
Zdroj: TASR

Banky na Slovensku sa dlhodobo snažili pritlačiť vládu k tomu, aby im zrušila bankový odvod, cez ktorý dlhodobo ročne odvádzali 150 miliónov eur. Teraz sa im to podarilo a premiér Igor Matovič s veľkou slávou oznámil novú dohodu. Peniaze potečú prúdom…

Kam pôjdu milióny?

Ministerstvo financií a Slovenská banková asociácia oznámili na spoločnej tlačovke s premiérom Matovičom zrušenie doterajšieho bankového odvodu a jeho nahradenie novou schémou.

Jedna miliarda eur, ktorá sa doteraz vyzbierala z bankového odvodu, sa vloží do Rozvojového fondu Slovenska a použije sa na stavbu nemocníc, nájomných bytov a iných štátnych investičných projektov. Pochválil sa tým sám premiér Igor Matovič.

Banky sa ďalej zaviazali, že ročne ešte investujú ďalšiu pol miliardu eur do úverov pre štátne projekty a celú jednu miliardu eur do úverov ľuďom a firmám. To ešte viac zvýši už aj tak rekordne stúpajúci verejný dlh.

Dôvod na radosť?

Na oko to celé vyzerá veľmi pekne, ale pri bližšom pohľade sa ukáže, že to nebude zadarmo. Miliarda eur z bankového odvodu totiž existuje len účtovne. Riaditeľ rozpočtovej rady Viktor Novysedlák už minulý rok pre Denník N upozornil, že vláda v skutočnosti tieto peniaze prejedala a ak ich bude chcieť naozaj použiť, zrejme si ich bude musieť požičať cez štátne dlhopisy.

Ani 1,5 miliardy eur ročne do úverov pre štátne projekty a firmy nebude zadarmo, ale banky si tieto pôžičky aj patrične zúročia. O výške úrokov sa na tlačovke nezmienili.

Vládni predstavitelia na čele s premiérom Matovičom oslavovali podpísanie dohody ako štart novej éry čistých vzťahov s bankami. Symbolicky to na tlačovke zapili pohárom čistej vody.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM